Olli Mustonen

Olli Mustonen on ainutlaatuinen ilmiö nykyajan musiikkielämässä. Seuraten menneiden aikojen suurien taiteilijakollegojen, kuten Rahmaninovin, Busonin ja Enescun jalanjälkiä Mustonen toimii suvereenisti kolmessa roolissa sekä säveltäjänä että pianotaiteilijana ja kapellimestarina. Vuodesta 2023 lähtien Olli Mustonen on toiminut Lapin kamariorkesterin päävierailijana yhdistellen johtamiaan orkesterikonsertteja solistitehtäviin, kamarimusiikkiin ja soolokonsertteihin omaa sävellystuotantoa unohtamatta. Mustosen vaikuttava kansainvälinen ura on vienyt hänet esiintymisiin maailman merkittävimpien orkestereiden kanssa, kuten Berliinin, New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikkojen kanssa sekä Chicago Symphonyn, Cleveland Orchestran, Kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin, Mariinskin orkesterin, Orchestre de Paris’n, Zürichin Tonhalle-orkesterin ja Lontoon kaikkien sinfoniaorkestereiden kanssa.

Mustonen on hiljattain soittanut resitaaleja mm. Lockenhausin festivaalilla, Dresdenin festivaalilla, Berkeleyn Cal Performances-festivaalilla, Chicagon Symphony Centerissä, New Yorkin Carnegie Hallissa sekä Sydneyn oopperatalossa. Hän soitti äskettäin kaikki Prokofjevin sonaatit Lontoon Wigmore Hallissa, ja palaa sinne lähivuosina soittamaan kaikki Beethovenin 32 sonaattia kahdeksassa konsertissa. Mustonen on myös armoitettu kamarimuusikko. Esimerkiksi sellisti Steven Isserlisin kanssa hän on esiintynyt duona yli 30 vuoden ajan, ja he ovat myös paljon levyttäneet yhdessä.

Olli Mustosen sävellystyössä ovat keskeisellä sijalla – kolmen sinfonian lisäksi – suurimuotoiset kamarimusiikkiteokset ja konsertot. Viime vuosina Mustonen on ollut teemasäveltäjävieras mm. KMF Sylt-festivaalilla Saksassa, Klassiske Dage-festivaalilla Holstebrossa Tanskassa, Festival Konvergencie Bratislavassa Slovakiassa sekä residenssitaiteilija Zürichin Tonhalle-orkesterissa ja Camerata Zürichissä Sveitsissä. Tänä vuonna hänen huilukonserttonsa ”Sadunkertoja” kantaesitetään Concentus Moraviae -festivaalin avajaiskonsertissa Tšekissä, ja viulukonserttonsa ”Larin Paraske” itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa RSO:n kanssa. Kuluvana vuonna Mustonen on myös residenssisäveltäjä ja kuraattori UKARIA24-festivaalilla Australiassa.

Mustosen levytystuotanto on laaja ja sisältää useita palkittuja kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi Edison- ja Gramophone-palkinnot saaneen Alkanin ja Shostakovitshin preludien levytyksen. Muista äänitteistä mainittakoon Beethovenin pianokonserttojen kokonaislevytys Tapiola Sinfoniettan kanssa, Respighin Concerto in modo misolidio RSO:n ja Sakari Oramon kanssa, sekä soololevytyksiä mm. Bachin, Tshaikovskin, Sibeliuksen, Skrjabinin, Rahmaninovin, Prokofjevin ja Shostakovitshin teoksista. Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Hannu Linnun kanssa toteutettu Sergei Prokofjevin pianokonserttojen kokonaislevytys saa jatkokseen Béla Bartókin konserttojen levytykset. Mustonen toimi vuoteen 2023 saakka Turun filharmonisen orkesterin taiteellisena johtajana ja levytti orkesterin kanssa toisen ja kolmannen sinfoniansa. Vastikään ilmestynyt albumi on ollut arvostelumenestys.

Olli Mustonen sai vuoden 2019 Hindemith-musiikkipalkinnon. Mustonen on palkittu myös Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla ja hänelle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali.

Kotisivut

Instagram