Barbara Hendricks

Barbara Hendricks syntyi Arkansasissa Yhdysvalloissa. Hän valmistui New Yorkin arvostetusta Juilliard-musiikkikoulusta, missä hän opiskeli Jennie Tourelin johdolla. Hendricks on suorittanut loppututkinnot myös Nebraskan yliopistossa matematiikassa ja kemiassa.

Barbara Hendricks teki oopperadebyyttinsä vuonna 1974 Yhdysvalloissa San Franciscon oopperassa ja Euroopassa Glyndebournen festivaalilla, ja on sen jälkeen esiintynyt kaikissa maailman suurissa oopperataloissa kuten Pariisin Oopperassa, New Yorkin The Metropolitanissa, Covent Gardenissa ja La Scalassa.

Barbara Hendricksin oopperarepertuaari käsittää yli 20 roolia, joista 12 hän on myös levyttänyt. Laaja skaala ulottuu Mozartista (Taikahuilun Pamina, Idomeneon Ilia) ranskalaisiin klassikoihin (Hoffmanin kertomusten Antonia, Carmenin Micaela, Massenet’n Manon, Gounod’n Julia, Debussyn Mélisande) ja italialaisiin mestariteoksiin (Turandot’n Liù, Rigoleton Gilda). Hän lauloi Liùn roolin mm. Turandot’n historiallisessa ensi-illassa Pekingin Kielletyssä kaupungissa 1998 Zubin Mehtan johdolla. Elokuvadebyyttinsä Hendricks teki La Bohémen Mimin roolissa, ohjaaja oli Luigi Comencini.

Barbara Hendricks on myös kantaesittänyt useita teoksia, joista mainittakoon muiden muassa Arvo Pärt’n hänelle omistama L’Abbe Agathon sopraanolle ja kahdeksalle sellolle, joka sai kantaesityksensä L’Ensemble de Violoncelles –festivaalilla Ranskassa, sekä nimirooli Peter Eötvösin oopperassa ”Angel”, joka kantaesitettiin Châtelet –teatterissa Pariisissa.

New Yorkin debyytistään 1974 lähtien Barbara Hendricks on ollut yksi aikamme arvostetuimmista ja suosituimmista laulutaiteilijoista. Hän on tehnyt yhteistyötä lukuisten pianistien kanssa, joista mainittakoon Dmitri Alexejev, Michel Béroff, Yefim Bronfman, Juri Jegorov, Ralf Gothóni, Radu Lupu, Maria Joao Pires, Roland Pöntinen, András Schiff ja Peter Serkin.

Suurena kamarimusiikin ystävänä Barbara Hendricks paitsi esiintyy usein musiikkijuhlilla, myös järjestää niitä ystäviensä kanssa. Hän on esittänyt huomattavan laajaa orkesteriohjelmistoaan maailman johtavien kapellimestareiden ja orkesterien kanssa. Hänen lähes 80 levytystään, joilla kapellimestareina ovat mm. Barenboim, Bernstein, Davis, Dorati, Giulini, Haitink, Karajan, Maazel, Mehta, Sawallisch ja Solti, kuuluvat eniten myytyjen joukkoon alallaan. Jo lähes 20 vuoden ajan Hendricks on tehnyt soololevynsä yksinoikeudella EMI Classics –levymerkille.

Barbara Hendricks on esiintynyt useilla kiertueilla mm. Wienin valtionoopperan ja Hampurin oopperan kanssa. Euroopan ja Yhdysvaltojen tiiviin konsertti- ja oopperaohjelman lisäksi hän tekee joka toinen vuosi laajan kiertueen Kauko-Itään tai Latinalaiseen Amerikkaan ja esiintyy säännöllisesti maailman suurilla musiikkijuhlilla. Jazzlaulajana Barbara Hendricks teki debyyttinsä Montreux’n jazzfestivaalilla 1994, ja on sittemmin esiintynyt arvostetuilla jazzjuhlilla eri puolilla maailmaa. Keväällä 2008 Barbara Hendricks esiintyi jazz-laulajana Maailma kylässä –festivaalilla Helsingissä.

Barbara Hendricks on tehnyt yli 15 vuoden ajan työtä pakolaisten hyväksi ja hän on myös UNHCR:n hyvän tahdon lähettiläs. Hän on saanut sekä taiteellisista ansioistaan että humanitäärisestä työstään lukuisia tunnustuksia, mm. vuonna 1990 hänet nimitettiin Ruotsin Musiikkiakatemian jäseneksi. Euroopassa vuodesta 1977 lähtien asunut Hendricks on Ruotsin kansalainen.

Fazer Konserttitoimisto edustaa taiteilijoita Suomessa.