Susanne Kujala

Susanne Kujala on Suomessa asuva saksalainen urkuri, joka esiintyy solistina, kamarimuusikkona ja improvisoijana. Hänen repertuaarinsa ulottuu vanhimmasta säilyneestä urkumusiikista aina 2000-luvun musiikkiin. Kujala on esiintynyt mm. Pariisin Filharmoniassa, Carinthischer Sommer -festivaalilla, Oslon Ultima-festivaalilla, Berliinin tuomiokirkossa ja Toulouse les Orgues -festivaalilla. Vuonna 2023 hän konsertoi mm. Hampurin Elbphilharmoniessa sekä Auditorio de Música Madridissa.

Yhteistyö säveltäjien kanssa on erittäin tärkeää hänelle, joten hän on kantaesittänyt yli 60 teosta mukaan lukien neljä konserttoa sekä teoksia mikrotonaalisille uruille (Amsterdamin Muziekgebouw aan t’IJ:n Fokker-uruille, joka on viritetty tasavireisessä 31-säveljärjestelmässä ja Kasselin Pyhän Martininkirkon uruille, jossa on neljäsosasävelaskelsormio). Vuonna 2022 hän kantaesitti mm. Moritz Eggertin, Fabien Lévyn, Joachim F. W. Schneiderin ja Jukka Tiensuun teoksia sekä Markus Fageruddin konserton Gandai uruille ja big bandille yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa Jukka Linkolan johdolla.

Hän toimi yhdessä Eckhard Manzin kanssa BRANDNEU Kassel 2022 -festivaalin taiteellisena johtajana. Koko kesän kestävän uusimpaan urkumusiikkiin keskittyvän festivaalin aikana kuultiin yli 30 kantaesitystä eri puolelta Eurooppaa. Kujala on myös kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun tuomariston jäsen.

Susanne Kujala opiskeli vuosina 1996–99 korrepetitiota ja harmonikansoittoa ”Hanns Eisler” -musiikkikorkeakoulussa. Muutettuaan Suomeen hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa pääaineena ensin harmonikka ja myöhemmin urut. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2006 suoritettuaan molempien aineiden A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin ja musiikin tohtoriksi vuonna 2013 aiheenaan ”Urut – uuden musiikin instrumenttina”.

Kujalan diskografiaan kuuluu mm. hänen debyyttialbuminsa Organ Triptychon, Veli Kujalan CD Hyperorganism sisältäen hänen urkukonserttonsa CybOrgan, digitaalinen julkaisu Songs Of A Lost Land käyrätorville ja uruille sisältäen Pip Eastopin ja Susanne Kujalan improvisaatioita sekä levyt Bach on Porthan Organ ja Organ Music of the 21st Century sisältäen Auvisen, Hynnisen, V. Kujalan, Leinosen ja Virtaperkon musiikkia. Viimeisin julkaisu on J. S. Bachin Wohltemperiertes Klavier I:n kokonaislevytys konserttiharmonikalla (Lehman-virityksessä), joka julkaistiin digitaalisesti joulukuussa 2021.

Susanne Kujala opettaa urkujensoittoa, kamarimusiikkia ja urkutaiteen historiaa Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2009 lähtien. Luottamustehtävistä mainittakoon hänen puheenjohtajakautensa Organum-seurassa 2014–2016 ja The Finland Chapter of the American Guild of Organists (AGO Finland) -yhdistyksessä 2016–2020. Susanne Kujalan Käsikirja uruista säveltäjille avaa urkujen soinnillisia mahdollisuuksia säveltäjille ja muillekin kiinnostuneille. Vuosille 2020–2022 hänelle myönnettiin valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha ja vuosille 2023-2024 Koneen säätiön kaksivuotinen apuraha.