Pekka Kuusisto

,

Pekka Kuusisto aloitti tehtävässään Helsingin kaupunginorkesterin päävierailijana ja toisena taiteellisena johtajana vuonna 2023. Hän on myös Norjalaisen kamariorkesterin taiteellinen johtaja ja Mahler-kamariorkesterin taiteellinen partneri sekä työskentelee tällä hetkellä Baselin sinfoniaorkesterin residenssitaiteilijana. Lisäksi hän on San Franciscon sinfoniaorkesterin partneri (Collaborative Partner) ja Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin ”paras taiteellinen ystävä” (Artistic Best Friend). Kuluvan kauden kapellimestaridebyyteistä mainittakoon vierailut Birminghamin sinfoniaorkesterin ja Göteborgin sinfoniaorkesterin johtajana. 

Viulutaiteilijana Pekka Kuusisto debytoi vastikään menestyksekkäästi Berliinin filharmonikoiden solistina. Hän kantaesitti syksyllä 2021 Bryce Dessnerin viulukonserton Frankfurtin radio-orkesterin ja Ariane Matiakhin kanssa, ja suuren suosion saanut teos on jo kuultu Kuusiston soittamana Philharmonia-orkesterin, San Franciscon sinfoniaorkesterin, Orchestre de Parisin, Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin ja Chicagon sinfoniaorkesterin konserteissa, mm Santtu-Matias Rouvalin ja Esa-Pekka Salosen johtamana. Hän kantaesitti Thomas Adésin Märchentänzen Radion sinfoniaorkesterin kanssa, säveltäjän itsensä johdolla, ja teoksen esityksiä on sittemmin ollut myös Barcelonan ja Göteborgin sinfoniaorkestereiden, Tanskan radio-orkesterin sekä Los Angelesin filharmonikkojen kanssa. Viime vuosien muihin kantaesityksiin kuuluvat myös Sauli Zinovjevin, Daniel Bjarnasonin, Anders Hillborgin, Philip Venablesin ja Andrea Tarrodin konsertot. 

Pekka Kuusiston laajan levytystuotannon uusimmat julkaisut ovat vastikään ilmestyneet Adès-levytys Radion sinfoniaorkesterin ja Nicholas Collonin kanssa sekä ensilevytys kapellimestarina viulutaiteilija Vilde Frangin ja Deutsche Kammerphilharmonien kanssa.

Pekka Kuusiston käytössä oleva viulu on Antonio Stradivari ”Scotta” (1709), joka on lainassa yksityiseltä taholta Tarisio-huutokauppakamarin kautta.

10/2022