Pasi Pirinen

Pasi Pirinen on Helsingin kaupunginorkesterin trumpetin äänenjohtaja ja Sibelius-Akatemian vaskisoitinmusiikin professori.

Pirinen aloitti trumpetinsoiton kahdeksanvuotiaana, ja oli myöhemmin Pertti Kulkun oppilaana Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. Hän opiskeli Guildhall School of Music and Drama -korkeakoulussa Lontoossa John Millerin oppilaana, sekä myöhemmin Clevelandissa Michael Sachsin ja Pariisissa Antoine Curén johdolla.

Uransa orkesterimuusikkona Pirinen aloitti Argentiinassa San Luisin orkesterin ja Córdoban sinfoniaorkesterin soolotrumpetistina, minkä jälkeen hän toimi freelance-muusikkona Lontoossa. Radion sinfoniaorkesterin äänenjohtajana hän toimi 1995–2005. Pirinen on pitkäaikainen kamariorkesteri Avanti!n jäsen.

Vuonna 1998 Pirinen voitti ensimmäisen palkinnon Kansainvälisessä Ellsworth Smith -trumpettikilpailussa USA:ssa. Muihin kilpailumenestyksiin kuuluu myös toinen sija Concertino Praga -kilpailussa vuonna 1987. Lieksan Vaskiviikko valitsi Pirisen Vuoden Vaskisoittajaksi vuonna 1999.

Pirinen esiintyy aktiivisesti solistina eri puolilla maailmaa. Keskeisen trumpettikirjallisuuden lisäksi hän on kiinnostunut oman aikamme musiikista. Hän on esittänyt useita aikamme säveltäjien haastavimpia teoksia soolotrumpetille, joihin lukeutuvat muun muassa Sir Peter Maxwell Daviesin trumpettikonsertto sekä Luciano Berion Sequenza X. Hän on tilannut ja kantaesittänyt Harri Wessmannin, Erik Bergmanin sekä Jouni Kaipaisen trumpettikonsertot.

Pirisen ensimmäinen soololevy ”Heptade” ilmestyi vuonna 2001. Hän on myös levyttänyt Einojuhani Rautavaaran sooloteokset trumpetille. Pirisen viimeisin levy ”Trumpet Concertos” (Tampere Filharmonia, joht. Hannu Lintu) julkaistiin vuonna 2014 Alba-levy-yhtiölle.