Syksyllä 2005 sellisti Arto Noras ja pianisti Ralf Gothóni konsertoivat Suomen kiertueellaan 15 paikkakunnalla. Sunnuntaina 30.9. lähtevät professorit jälleen kiertueelle, joka on nyt hiukan pienimuotoisempi. Ensin duo kiertää Keski-Suomea aloittaen Valkaman Taideviikkojen konsertista Jämsän Seurakuntakeskuksessa. Sitten ovat vuorossa Kuokkalan kartano Jyväskylässä 1.10 ja Suolahtisali 2.10.. Kiertue jatkuu 12.10. Haapaveden kirkosta ja loppuu Raahesaliin Brahe Classica –sarjan konserttiin 13.10.
Noras ja Gothóni halusivat konsertoida paikkakunnilla, joilla eivät useasti ole vierailleet. Kiertueen painopiste on pienemmillä kaupungeilla, joilla ei ehkä ole omaa orkesteria. “Halusimme järjestää kiertueen niin sanotusti vanhaan malliin. Klassisen musiikin puolella tämänkaltaisia kiertueita järjestetään mielestäni liian vähän”, kertoo Arto Noras.
Noraksen ja Gothónin monipuolinen konserttiohjelma sisältää sellolle ja pianolle sävellettyä ohjelmistoa eri aikakausilta.Syksyn konserteissa kuullaan Beethovenin 12 variaatiota W.A.Mozartin Taikahuilu-oopperan teemasta ”Ein Mädchen oder Weibchen”, Bridgen Sonaatti sellolle ja pianolle, Sallisen From A Swan Song sekä Martinun toinen sonaatti sellolle ja pianolle.
Arto Noras kuuluu aikamme sellotaiteen keskeisiin nimiin maailmassa. Hän aloitti sellonsoiton Yrjö Selinin oppilaana Sibelius-Akatemiassa ja jatkoi opintojaan Pariisissa Paul Tortelierin johdolla. Menestyminen Moskovan Tshaikovski-kilpailussa 1966 aloitti hänen huomattavan kansainvälisen uransa.
Noras  on esiintynyt solistina kaikkialla maailmassa useimpien merkittävien orkestereiden ja kapellimestareiden kanssa, ja hänen ohjelmistonsa kattaa jokseenkin koko sellokirjallisuuden. Myös kamarimuusikkona Arto Noras on esiintynyt useiden aikamme merkittävimpien muusikoiden kanssa. Noraksen levytysluettelo on sangen laaja sisältäen myös useita hänelle omistettuja teoksia. Viime aikoina hän on levyttänyt mm. yhteistyössä Krzysztof Pendereckin kanssa.
Arto Noraksen pitkä ura professorina Sibelius-Akatemiassa, mestarikurssit kaikkialla maailmassa sekä toimiminen kansainvälisten sellokilpailujen tuomaristoissa on ollut vaikuttamassa sekä Suomen että koko maailman sellonsoiton kehitykseen. Noras on perustanut Naantalin Musiikkijuhlat sekä Paulon kansainvälisen sellokilpailun ja toimii molemmissa taiteellisena johtajana
Ralf Gothóni lukeutuu aikamme musiikkimaailman monipuolisimpiin taiteilijoihin. Hän on aktiivinen niin pianistina, kapellimestarina, pedagogina, säveltäjänä, organisaattorina kuin kirjailijanakin, ja kaikilla aloilla hänen työnsä on saavuttanut laajaa arvostusta.
 
Pianistina Ralf Gothóni on tunnettu resitalistina, orkesterisolistina ja ennen muuta kamarimuusikkona kaikkialla maailmassa. Huomionosoituksena ansioistaan hän sai vuonna 1994 maailman suurimpana tunnetun Gilmore-musiikkipalkinnon. Gothóni on levyttänyt liki sata äänitettä monille eri kansainvälisille levymerkeille ja kantaesittänyt toista tusinaa pianokonserttoa.
 
Espanjassa asuva Gothóni on toiminut kamarimusiikin professorina musiikkikorkeakouluissa Hampurissa, Berliinissä, Helsingissä ja tätä nykyä Madridin Instituto da Camara, Reina Sofiassa. Hän antaa jatkuvasti mestarikursseja ympäri maailmaa. Hän on työskennellyt mm. Savonlinnan oopperajuhlien ja Pekingin kielletyn kaupungin festivaalin taiteellisena johtajana sekä rakentanut ja tukenut musiikkivaihtoa viimeksi Egyptin ja Suomen välillä.
Muun muassa kolme pienoisoopperaa säveltänyt Gothóni toimii myös English Chamber Orchestran pääkapellimestarina sekä Deutsche Kammerakademien päävierailijana. Gothóni on myös kuulunut useiden merkittävimpien pianokilpailujen tuomaristoon. 
kuva: Esko Keski-Oja / Naantalin Musiikkijuhlat
27.9.2007