Muistamme ja kiitämme tänään konserttitoimiston perustajaa Edvard Fazeria, joka oli yksi Suomalaisen oopperan perustajista ja tukipylväistä sen ensimmäisten vuosikymmenten aikana.


Tänään 19.1. tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Suomi sai ensimmäisen oopperatalonsa! Kansallisoopperan edeltäjä Kotimainen Ooppera oli perustettu jo 1911, mutta se joutui toimimaan ensimmäiset vuotensa vuokralla venäläisessä varuskuntateatterissa Aleksanterin teatterissa Bulevardilla. Myös Kansallisteatterin näyttämöä oli harkittu esityspaikaksi, mutta kaksikielisen Oopperan oli parempi toimia muualla kuin vahvasti suomenkieliseksi mielletyssä Kansallisteatterissa.
Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan seurauksena venäläiset joukot poistuivat Helsingistä huhtikuussa 1918 ja Aleksanterin teatteri päätyi valtiolle. Senaatti päätti ensin antaa teatterin vierailevien saksalaisten seurueiden käyttöön, mutta Oopperan johtokunta teki ehdotuksen talon luovuttamisesta Oopperan käyttöön. Pitkän kädenväännön jälkeen talo luvattiin Oopperalle vuoden 1919 alussa ja pikaisen remontin jälkeen omassa talossa voitiin esittää 19.1.1919 ensimmäinen esitys, Aida. Väliaikaiseksi oopperataloksi suunniteltu Aleksanterin teatteri palveli tehtävässä seuraavat 74 vuotta ennen nykyisen Oopperatalon valmistumista.

Facebook »