Pianotaiteilija Iiro Rantala kantaesitti Joensuun kaupunginorkesterin Carelia-salissa solistina Tapio Tuomelan pianokonserton 27.11. Kapellimestarina oli Esa Heikkilä. Konsertto  on Joensuun ja Vaasan kaupunginorkestereiden tilausteos.
Topi Linjama kirjoitti konserttiarviossaan sanomalehti Karjalaisessa muun muassa seuraavasti: Rantala soitti perkussiivisen pianotekstin suvereenisti, tarkasti ja rennosti. Teos oli kirjoitettu nimenomaan Rantalalle ja pianisti näytti ottaneen sen omakseen. Rantalan herkistelemä ylimääräinen vei konsertosta jääneen melodiannälän – ja jätti jälkeensä Iiro Rantalan soiton nälän.
Tapio Tuomelan mukaan konserton innoittajana on ollut muun muassa Iiro Rantalan positiivinen energia ja konsertostaan hän kertoo näin:
Tietoisuus esittäjästä vaikuttaa tekeillä olevaan sävellykseen joskus 
vähemmän, joskus enemmän. Tällä kertaa enemmän:  jos on kuullut 
yhdenkin Iiro Rantalan soolo- tai yhtyekeikan, ei voi olla 
vaikuttumatta siitä positiivisesta energiasta, jota hän ympärilleen 
luo ja välillä suorastaan pursuaa.

Ei siis ole ihme, jos Pianokonsertossani – jota viimeistelin Pekingin 
olympialaisten aikana – soitetaan välillä hengessä ”nopeammin, 
korkeammalle, voimakkaammin”.

Improvisaatiolle on jätetty pieniä ikkunoita toisessa osassa ja sen 
jälkeisessä kadenssissa. Kolmannen osan alkupuolella orkesterin 
soittajilla ja solistilla on tilaisuus spontaaniin keskinäiseen 
vuorovaikutukseen jäljittelyn muodossa. Konsertto loppuu 
kapellimestarin ja solistin väliseen taisteluun, jonka voittaja tulee 
olemaan mielenkiintoista nähdä.

Iiro Rantala on tullut tunnetuksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimman jazz-yhtyeen, Trio Töykeiden, pianistina ja perustajana, nykyään hän esiintyy niin sinfoniaorkestereiden solistina kuin Iiro Rantala New Triossa kitaristi Marzi Nymanin ja beatbox-taiteilija Felix Zengerin kanssa. Sävellystuotantoa löytyy musikaaleista ja elokuvista Tapiola Sinfoniettan kanssa kantaesitettyyn pianokonserttoon. Musiikkien raja-alueilla liikkuminen on siis Iiro Rantalalle luonteenomaista ja hänen repertuaarinsa tai sävellystuotantonsa jaotteleminen ja määritteleminen eri genrejen avulla tuntuu lähes ylivoimaiselta – ja oikeastaan turhalta.
3.12.2008