Historia: Vuodet 1990 – , Kohti uutta vuosituhatta

Vuonna 1990 konserttitoimisto yhtiöitettiin jälleen. Yritysrekisterimuutokseen kirjattiin nyt toimiston nimeksi Fazer Konserttitoimisto Oy – Fazer Konsertdirektion Ab, josta kansainvälisissä yhteyksissä käytetään englanninkielistä nimeä Fazer Artists’ Management Inc. Vuodesta 2001 toimitusjohtajana on ollut yhtiössä vuodesta 1989 saakka työskennellyt Aino Turtiainen-Visala, kollegoinaan Olli Brummer ja Ville Kess. Yli satavuotiaan konserttitoimiston viimeisin haaste on ollut musiikki- ja talouselämän globalisoituminen 2000-luvulla. Uuden teknologian, koulutustason nousun ja yleisen kielitaidon parantumisen ansioista suuret kansainväliset toimistot ovat tulleet myös Suomen markkinoille jäädäkseen. Toisaalta samoista syistä ovat kansainväliset markkinat entistä luonnollisempi suuntautumiskohde myös pienelle Fazer Konserttitoimistolle. Myöskään kansainvälisestä järjestötoiminnasta ei ole jättäydytty pois: AEAA:n toimintaan osallistutaan tällä hetkellä vain epävirallisesti, mutta toimisto on vahvan International Artist Managers’ Associationin (IAMA) jäsen. Nykyinen toimitusjohtaja on ollut sen hallituksen jäsen vuodesta 2002 ja varapuheenjohtaja vuodesta 2008.

Pekka Kuusisto
Olli Mustonen

Nykyisellään konserttitoimisto on ennen kaikkea taiteilija-agentuuri, joka edustaa noin sataa ulkomaista taiteilijaa (kapellimestareita, instrumentalisteja ja laulajia) Suomessa ja pienempää joukkoa suomalaistaiteilijoita Suomessa ja maan ulkopuolella. Vuosittain järjestetään konsertti- ja oopperakiinnityksiä hiukan yli sadalle taiteilijalle keskimäärin 450 eri esiintymistilaisuudessa.  Toimiston toiminta-ajatus on muuttunut sadan vuoden aikana hämmästyttävän vähän: taiteilijoita välitetään orkestereille, musiikkijuhlille ja muille instituutioille sekä yksittäisiin tilaisuuksiin, konsertteja järjestetään sekä tilaustyönä että toimiston omalla riskillä, räätälöidään orkesterikiertueita ja johdetaan kahden musiikkijuhlan (Helsinki Spring Light Chamber Music sekä Meri ja musiikki / Musik vid havet Inkoossa) tuotantoa. Fazerin edustamia suomalaisia kiintotähtiä ovat esimerkiksi viulutaiteilijat Pekka Kuusisto ja Réka Szilvay, pianotaiteilijat Olli Mustonen, Eero Heinonen, Heini Kärkkäinen ja Paavali Jumppanen, kitarataiteilija Ismo Eskelinen, klarinettitaiteilija Christoffer Sundqvist ja trumpettitaiteilija Pasi Pirinen. Klassisen genren ulkopuolella yhteistyötä tehdään Dallapé-orkesterin ja pianon monitaiturin Iiro Rantalan kanssa. Tämän ajan kansainvälisistä supertähdistä ovat Fazerin järjestämänä viime aikoina vierailleet Suomessa mm. sopraanot Renée Fleming ja Barbara Hendricks, baritoni Bryn Terfel ja pianotaiteilija Jevgeni Kissin. Keväällä 2012 järjestetään mm. viulutaiteilija Anne-Sophie Mutterin ja Kamariorkesteri Wien-Berlinin konsertti Helsingin uuteen Musiikkitaloon.

Nykyisin on muodikasta jokaisen itseään kunnioittavan yrityksen määritellä arvonsa, visionsa ja missionsa sekä luonnollisesti luoda brändi. Fazer Konserttitoimistossa tämä kaikki on ollut helppoa. Toiminta-ajatus on säilynyt häkellyttävän samanlaisena Edvard Fazerin ajoista saakka. Kaiken toiminnan perustana on oltava intohimoinen rakkaus musiikkiin ja vankkumaton usko sivistyksen ja taiteen merkitykseen yhteiskunnassa. Tältä arvopohjalta on helppo luoda visio siitä, että taide – jopa meidän edustamassamme ”vaikeahkossa” muodossa pysyy ja kestää tulevaisuudessakin. Missio olkoon sen edistäminen jalostamalla siitä liiketoimintaa, joka voi tuoda aineellisen toimeentulon impressaarillekin, ylläpitää sivistystä ja edistää monien ihmisten elämänlaatua – ja uusimpien tutkimusten mukaan jopa terveyttä.

Ja se brändi on sitten se hyvä maine, joka ansaitaan luovuudella, ahkeruudella, luotettavuudella ja huolellisesti tehdyllä työllä. Niin kuin Edvard Fazerkin sen ansaitsi.

Aino Turtiainen-Visala 2011