Historia: Vuodet 1925 – 1990, Musiikki-Fazerin aika

Musiikkikaupan yhteydessä konserttitoimiston asema – lähes monopoli omalla alallaan – vahvistui entisestään. Esimerkiksi vuonna 1925 konserttitoimisto järjesti Helsingissä 60 konserttia ja maaseudulla eri puolilla Suomea 139 konserttia – erään arvion mukaan 90% koko maan konserteista. Konserttitoimiston sotia edeltävä huippuvuosi saattoi olla 1928, jolloin dokumenttien mukaan järjestettiin 379 konserttia!

Konserttitoimiston asema keskeisenä helsinkiläisenä musiikki-instituutiona ja siihen liittyvä vaikutusvalta lienee ollut vahvimmillaan säveltäjä Ernst Pingoud’n toimiessa toimiston johtajana ja samanaikaisesti Helsingin kaupunginorkesterin intendenttinä aina vuoteen 1933 saakka.  Sitten koittivat vaikeat vuodet – pulakausi ja uudet sodat – ja konserttitoimiston johto vaihtui tiuhaan. Ernst Pingoudia seurasi johtajana lyhyen aikaa sotilastaustainen Elias Hydén, sitten Konrad Fazer, jonka kuoleman jälkeen Pingoud palasi hetkeksi uudelleen konserttitoimiston johtoon.

Vuodesta 1939 aina 1960-luvulle saakka konserttitoimistoa johti legendaarinen Elsa Salminen, joka oli työskennellyt toimistossa jo vuodesta 1929 kotimaisten konserttien järjestäjänä (ja sitä ennen Edvard Fazerin alaisuudessa Suomalaisessa oopperassa).  Elsa Salmisen aikana konserttitoimiston työmäärä ja asiakaspiiri laajenivat entisestään. Konsertteja ja muita tapahtumia järjestettiin lähes joka ilta, myös viikonloppuisin. Suomessa vieraili tuon ajan kansainvälisiä tähtiä, kuten Marian Anderson, Bronislaw Huberman, Artur Rubinstein, Johann Strauss nuorempi, Berliinin filharmonikot (joiden ensimmäinen vierailu tosin järjestettiin jo vuonna 1925), Wiener Sängerknaben – sekä mm. Carmen Miranda ja Louis Armstrong orkestereineen. Konserttitoimiston repertoaariin kuuluivat vuosikausia myös mm. Holiday on Ice  –jääshow, ulkomaisten tanssiryhmien Suomen-vierailut, teemaelokuvasarjat, runokiertueet sekä esimerkiksi Kansallisoopperan kesäkiertueiden raha-asioiden hoito. Tuotiinpa Suomeen näytille myös täytetty valas ja oikea elävä intiaani! Konserttitoimistoa työllistivät myös kesäfestivaalit. Kun esimerkiksi television katselu ei vielä vienyt ihmisten aikaa iltaisin, konserteissa riitti yleisöä.

Elsa Salmisen aikana 1946 konserttitoimisto myös irtautui Musiikkikaupasta ja siitä tuli Oy Konserttitoimisto Fazer. Läheinen yhteys Musiikki-Fazeriin kuitenkin säilyi ja sittemmin konserttitoimisto yhdistyi jälleen monialayritykseen. Vuodesta 1941 toimitusjohtajana toiminut Roger Lindberg – Fazerin sukua hänkin – piti konserttitoimistoa eräänlaisena yrityksen kruununjalokivenä ja piti omalta osaltaan huolta taiteilijoista. Setänsä Edvard Fazerin tapaan Roger Lindberg piti taiteilijoista huolehtimista tärkeänä asiana. Hän piti myös välttämättömänä pitää yllä laajoja ja hyviä suhteita alan ulkomaisiin toimijoihin. Roger Lindberg olikin mukana perustamassa kansainvälistä taiteilija-agentuurien ja konserttitoimistojen järjestöä The Association Européenne des Agents Artistiques / European Association of Artist Managers (AEAA) Pariisissa vuonna 1947, ja toimi siinä aktiivisesti vuosikymmeniä.

Alkuvuodesta 1963 Elsa Salminen sairastui ja joutui jättämään tehtävänsä palveltuaan toimistoa 33 vuotta. Sen jälkeen Konserttitoimiston vastaavana hoitajana toimi lisensiaatti Maire Pulkkinen, kunnes johtajaksi kutsuttiin Viggo Groundstroem. Maire Pulkkisen lisäksi Konserttitoimiston talouspuolella työskenteli tuolloin myös Gunvor Kuusijärvi. Pulkkiselle kertyi työvuosia Fazerilla runsaat 20 ja Kuusijärvelle lähes 50!

1980-luvulla konserttitoimistoa johti joitakin vuosia Kari Vase, ja vuodesta 1988 vuoteen 2001 Tuula Sarotie. Talouspäällikkö Märta Gartz-Kuokkanen oli konserttitoimiston palveluksessa 1984-2010. Grundstroemin aikana  Suomessa vieraili säännöllisesti kansainvälisiä huipputaiteilijoita, kuten Svjatoslav Richter,  Mstislav Rostropovitsh, Isaac Stern ja David Oistrah ja hiukan myöhemmin – ja vielä nykyäänkin – Peter Schreier, Grigori Sokolov, Vladimir Ashkenazy, Murray Perahia…  Monet toimiston työntekijät ovat viihtyneet konserttitoimistossa pitkään ja tehneet sinne elämäntyönsä, mutta myös monet taiteilijat ovat pysyneet toimistolle uskollisina vuosikymmeniä.

Fazer konserttitoimisto on koko historiansa aikana toiminut porttina idän ja lännen välillä. 1900-luvun alussa monet länsieurooppalaiset taiteilijat poikkesivat Helsinkiin matkallaan Venäjälle ja Fazerin järjestämät esiintymiset olivat monille venäläistaiteilijoille tie Länsi-Euroopan ja Amerikan konserttilavoille, myös Neuvostoliiton aikana. Fazerin listoille on tullut taiteilijoita myös huomattavimpien suomalaisten musiikkikilpailujen, esimerkiksi vuodesta 1965 saakka järjestettyjen Sibelius-viulukilpailun kautta. Ensimmäisen kilpailun voittajan, jo edesmenneen Oleg Kaganin jälkeen Fazerin listoille ovat päässeet Liana Isakadze, Pavel Kogan, Ilja Grubert, Viktoria Mullova, Sergei Stadler, Leonidas Kavakos, Pekka Kuusisto, Lisa Batiashvili, Alina Pogostkina ja Nancy Zhou. Monet näistä hienoista taiteilijoista ovat nyt alansa juhlittuja maailmantähtiä  –  ja esiintyvät Suomessa edelleen.

Fjodor Shaljapinin Edvard Fazerille omistama muotokuva

Fjodor Shaljapinin Edvard Fazerille omistama muotokuva