Grigori Sokolov

Grigori Sokolov syntyi Leningradissa (nyk. Pietari) 18. huhtikuuta 1950. Hän aloitti pianonsoiton viisivuotiaana ja kaksi vuotta myöhemmin pääsi Liya Zelikhmanin oppilaaksi Leningradin konservatorion keskuskoulussa. Hän jatkoi opintojaan Moisey Khalfinin johdolla Leningradin konservatoriossa ja antoi ensikonserttinsa Leningradissa vuonna 1962. Sokolov sai tunnustuksen suuresta lahjakkuudestaan 16-vuotiaana, jolloin hänet palkittiin kaikkien aikojen nuorimpana kilpailijana kultamitalilla kansainvälisessä Tshaikovski-pianokilpailussa Moskovassa. Tuolloisen tuomariston puheenjohtaja Emil Gilels toimi siitä eteenpäin Sokolovin tukijana.

Sokolov esiintyi laajoilla kiertueilla Yhdysvalloissa ja Japanissa 1970-luvulla, mutta hänen taiteensa kehittyi ja kypsyi etupäässä kansainvälisen huomion ulottumattomissa. Hänen neuvostoaikana tekemänsä konserttitaltioinnit saavuttivat länsimaissa lähes kulttiarvon, sillä niillä kuultiin pianistia, joka oli täysin ainutlaatuinen mutta silti selkeästi rikkaan venäläisen pianokoulukunnan kasvatti. Neuvostoliiton hajottua Sokolov on esiintynyt Euroopan merkittävimmissä konserttisaleissa ja tärkeimmillä festivaaleilla. Hän esiintyi useasti solistina johtavien orkesterien kanssa (mm. New Yorkin filharmonikot, Royal Concertgebouw -orkesteri Amsterdamissa, Philharmonia-orkesteri Lontoossa, Baijerin radion sinfoniaorkesteri ja Münchenin filharmonikot) ennen päätöstään keskittyä soolokonsertteihin. Sokolov emigroitui vuonna 1996 ja on siitä lähtien asunut pysyvästi Italiassa. Hän soittaa nykyään noin 70 konserttia vuodessa keskittyen yhteen ohjelmaan kerrallaan, ja vain Euroopassa.

Toisin kuin monet muut pianistit, Sokolov on hyvin kiinnostunut käyttämiensä soittimien mekanismista ja piirteistä. Hän tutkii pianon fyysisiä ominaisuuksia tuntikausia, työskennellen yhdessä pianoteknikkojen kanssa muokatakseen soittimen mieleisekseen. ”Jokaisen pianon ymmärtämiseen menee tuntikausia, koska jokainen on yksilö, ja meidän täytyy kuitenkin esiintyä yhdessä”, hän selittää. Soittajan ja soittimen yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää Sokolovin musiikillisten ajatusten virralle. Hän käyttää kaikupedaalia säästeliäästi ja loihtii rajattomasti soinnin ja tekstuurin hienovaraisia vaihteluja sekä huikeita kontrasteja mestarillisella sormityöllään. Kriitikot kiittävät usein hänen käsittämättömän tuntuista kykyään tuoda esiin erillisiä äänenkuljetuksia polyfonisessa satsissa saumattomina melodialinjoina.

Grigori Sokolovin karisma luo keskittyneisyyden ilmapiirin, jossa kuulija pystyy uppoutumaan jopa kaikkein tutuimpiin teoksiin uudella tuoreudella. Konserteissaan hän vie kuulijan intiimiin suhteeseen musiikin kanssa välttäen pinnallista näyttävyyttä ja tutkien sen sijaan musiikin syvempää henkistä merkitystä. Hänen taiteensa suuruus on hänen ainutlaatuisen persoonansa ja näkemyksensä hedelmä.

Vuonna 2014 Sokolov solmi levytyssopimuksen Deutsche Grammophon –yhtiön kanssa ja ensimmäinen Sokolov-albumi liki 20 vuoteen julkaistiin tammikuussa 2015. Levytys sisältää Salzburgin festivaalilta vuonna 2008 tehdyn loisteliaan konserttitaltioinnin.  Levyllä Sokolov soittaa kaksi Mozartin sonaattia, Chopinin 24 preludia op. 28 ja ylimääräisinä kappaleina teoksia säveltäjiltä J. S. Bach, Chopin, Rameau ja Scriabin. Tammikuussa 2016 Deutsche Grammophon julkaisi konserttitaltioinnit Schubert – Beethoven ohjelmalla. Schubert –osuus on äänitetty Varsovan Philharmoniassa 2013 ja sisältää Neljä Impromtua D 899 ja Kolme pianokappaletta D 946. Levyn jälkimmäinen osuus sisältää Beethovenin ‘Hammerklavier’ –sonaatin joka on äänitetty Salzburgin festivaalilla vuonna 2013. Julkaisu vuodelta 2017 sisältää kaksi konserttiäänitettä, Mozartin A-duuri-konserton (K488) Salzburgin Mozart-viikoilta vuodelta 2005 ja Rahmaninovin kolmannen pianokonserton BBC Promsilta vuodelta 1995, sekä pianotaiteilijan dokumenttimuotokuvan DVD:n muodossa. Keväällä 2020 ilmestyi Beethovenia, Brahmsia ja Mozartia sisältävä albumia ja 2022 ilmestyneen levyn At Esterházy Palace säveltäjänimet ovat Haydn, Schubert, Debussy, Rameau, Chopin ja Gribojedov.

Suomessa Grigori Sokolov on esiintynyt säännöllisesti vuodesta 1967. Fazer Konserttitoimisto on onnellinen ja kiitollinen ainutlaatuisesta yhteistyöstä, joka jatkuu edelleen. 

Fazer Konserttitoimisto edustaa taiteilijaa Suomessa.