Miina-Liisa Värelä Sopraano

Miina-Liisa Värelä | Kuva: Ville Paul Paasimaa

Miina-Liisa Värelä on yksi Suomen lupaavimmista lyyris-dramaattisista sopraanoista. Timo Mustakallio -kilpailun ja Kangasniemen laulukilpailun voittaja luo tällä hetkellä kansainvälistä uraa. Hän debytoi kuluneena keväänä Bremenin oopperassa sekä Tanskan Odensessa. Theater…

Miina-Liisa Värelä on yksi Suomen lupaavimmista lyyris-dramaattisista sopraanoista.

Timo Mustakallio -kilpailun ja Kangasniemen laulukilpailun voittaja luo tällä hetkellä kansainvälistä uraa. Hän debytoi kuluneena keväänä Bremenin oopperassa sekä Tanskan Odensessa. Theater Bremenissä häntä voi kuulla kevään ajan Sentan roolissa, Wagnerin oopperassa Lentävä Hollantilainen. Tanskassa vuorossa oli niin ikään roolidebyytti Sieglindenä, Wagnerin oopperassa Valkyyria. Kaudella 2016-2017 Miina-Liisaa voi kuulla mm. Lübeckin oopperassa sekä Suomen Kansallisoopperassa.

Värelä lauloi oopperadebyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2011, Ortlinden roolissa, R.Wagnerin oopperassa Valkyyria. Ulkomaan debyyttinsä hän lauloi keväällä 2013 Liettuan Kansallisoopperassa, Vilnassa, Elsan roolissa, Wagnerin oopperassa Lohengrin.

Kaudella 2014-2015 hän esiintyi Straussin Lepakko-operetin Rosalindena Suomen Kansallisoopperassa palaten samalla kaudella Elsan rooliin, Liettuan Kansallisoopperaan.

Hän on laulanut Suomen Kansallisoopperassa Karita Mattilan coverina L. Janácekin oopperoissa Emilia Martyn (Tapaus Makropulos) sekä Jenufan roolin (Jenufa). Kesällä 2013 Värelä konsertoi Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä lauloi T-J. Kyllösen Norppa-oopperan kantaesityksessä Luminorpan roolin.

Värelän muita rooleja ovat olleet mm. Leonora (Trubaduuri) Lahden oopperassa, Ensimmäinen nainen (Taikahuilu) Savonlinnan Oopperajuhlilla, Governess (The Turn of the Screw), Sylvienne (Iloinen leski) ja Ensimmäinen noita (Dido ja Aeneas).

Värelä voitti sekä Timo Mustakallio laulukilpailun kesällä 2011 Savonlinnan Oopperajuhlilla että Kangasniemen laulukilpailun kesällä 2009. Vuonna 2014 Suomen Wagner seura palkitsi hänet Wagner-stipendillä.

Värelä on laulanut paljon orkestereiden solistina. Vuonna 2011 hän oli Helsingin juhlaviikkojen nuori debytantti ja lauloi RSO:n solistina Mahlerin 2. sinfoniassa Ingo Metzmacherin johdolla. Turun filharmonisen orkesterin kanssa Värelä iloitteli Vappu-konsertissa Ari Rasilaisen johdolla (2012). Keväällä 2012 hän esiintyi Tampere Filharmonian kanssa Mahlerin 4. sinfoniassa Hannu Linnun johdolla. Shostakovichin 14. sinfonia oli vuorossa Oulu Filharmonian sekä Luke Dollmanin kanssa syksyllä 2012. Värelä on laulanut myös Savonlinnan oopperajuhlien gaalakonserteissa Savonlinnassa, Helsingissä, Kuopiossa sekä Pietarin Mikhailovsky teatterissa. Hän on ollut myös mm. Kuopion kaupunginorkesterin, Helsingin kaupungin orkesterin, Kangasniemen musiikkiviikkojen, Korsholman musiikkifestivaalin, Luosto Classicin, Sävel Sastamalan solistina.

Miina-Liisalla on laaja lied-ohjelmisto ja hän konsertoikin usein mm. pianistien Marko Hilpon ja Kiril Kozlovskyn kanssa.

Värelä valmistui erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta musiikin maisteriksi keväällä 2013.

Värelää ovat tukeneet mm. Matti Salmisen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Wihurin säätiö.