Torleif Thedéen Sello

Torleif Thedéen | Kuva: Nikolaj Lund

Sellotaiteilija Torleif Thedéen on yksi Skandinavian tunnetuimmista instrumentalisteista. Hän vierailee säännöllisesti maailman eturivin orkestereiden, kuten BBC:n sinfoniaorkesterin, Berliinin, Moskovan ja Hollannin sinfoniaorkestereiden sekä Israel Sinfoniettan solistina, kapellimestareina muun muassa Esa-Pekka…

Sellotaiteilija Torleif Thedéen on yksi Skandinavian tunnetuimmista instrumentalisteista. Hän vierailee säännöllisesti maailman eturivin orkestereiden, kuten BBC:n sinfoniaorkesterin, Berliinin, Moskovan ja Hollannin sinfoniaorkestereiden sekä Israel Sinfoniettan solistina, kapellimestareina muun muassa Esa-Pekka Salonen, Neeme Järvi, Franz Welser-Möst ja Leif Segerstam. Myös Suomessa Thedéen on suosittu ja säännöllisesti vieraileva orkesterisolisti.

Thedéen toimii aktiivisesti myös kamarimuusikkona. Suomen ja Pohjoismaiden lisäksi häntä on kuultu niin Lontoon Wigmore Hallissa, New Yorkin Carnegie Hallissa kuin Amsterdamin Concertgebouwssakin. Hän on tehnyt lukusia levytyksiä BIS-levymerkille, ja vuonna 2018 Thedéen voitti Edison-palkinnon Messiaen-levytyksestään (Sony) yhdessä Martin Fröstin, Lucas Debarguen ja Janine Janssonin kanssa.

Torleif Thedéen on opettanut Tukholman Kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa jo parikymmentä vuotta. Hänen soittimensa on David Techler -sello vuodelta 1711.