Réka Szilvay Viulu

Réka Szilvay | Kuva: Ville Juurikkala

Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Réka Szilvay on yksi arvostetuimmista suomalaisista viulisteista. Hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1999 hänen debytoidessaan Wienin Musikverein –salissa Sibeliuksen viulukonsertolla. Sittemmin hän on konsertoinut mm. seuraavien orkestereiden solistina: London…

Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Réka Szilvay on yksi arvostetuimmista suomalaisista viulisteista. Hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1999 hänen debytoidessaan Wienin Musikverein –salissa Sibeliuksen viulukonsertolla. Sittemmin hän on konsertoinut mm. seuraavien orkestereiden solistina: London Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Mariinski Orchestra St. Petersburg, Gothenburg Symphony Orchestra, Copenhagen Philharmonic Orchestra, Tonkünstler-Orchester Austria ja Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

Hän on vieraillut toistamiseen  Salzburger Festspielhausissa Mozarteum-orkesterin solistina ja useita kertoja Wienin Musikverein –salissa viimeksi Dallasin sinfoniaorkesterin solistina, sekä Japanissa Tokion Suntory Hall -salissa Super World -orkesterin solistina. Suomalaisorkestereiden solistina hän on esiintynyt niin kotimaassa kuin myös ulkomailla mm. Itävallassa, Saksassa, Singaporessa ja Etelä-Amerikassa.

Réka Szilvay on esiintynyt merkittävien kapellimestarien johdolla, joista mainittakoon muun muassa Jukka-Pekka Saraste, Valery Gergiev, Leif Segerstam, Andrew Litton, Sakari Oramo, Adam Fischer, Osmo Vänskä, Neeme Järvi, Mikko Franck, Markus Stenz, Juha Kangas ja Fabio Luisi.

Hän on soittanut lukuisia resitaalikonsertteja niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa maailman huomattavimmissa konserttisaleissa kuten Carnegie Hall New York, Konzerthaus Wien, Kölner Philharmonie, Wigmore Hall London, Birmingham Symphony Hall, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Megaron Concert Hall Athens ja Palais des Beaux-Arts de Bruxelles.

Réka Szilvay on vieraillut useilla kansainvälisillä festivaaleilla, joista mainittakoon Salzburger Festspiele, Helsingin Juhlaviikot, Kuhmon Kamarimusiikki, Turun Musiikkijuhlat, Mikkelin Musiikkijuhlat, Savonlinnan Oopperajuhlat, Korsholman festivaali, Klangbogen Wien, Haydn Festspiele Eisenstadt, Festival Grafenegg ja Singapore Arts Festival.

Radionauhoituksia ja televisionauhoituksia hän on tehnyt mm. YLE:lle, BBC:lle, Radio Francelle, Arte TV:lle, Itävallan ORF:lle sekä Unkarin MRT:lle. Finlandia Records julkaisi hänen debyyttilevynsä ”The 7 Seasons” ja Alba Records hänen resitaalilevynsä “The Roaring Twenties”. Warner Music’in vuonna 2010 julkaisema ”Double Concertos for Strings” on hänen viimeisin äänitteensä.

Helsingissä syntynyt Réka Szilvay aloitti viulunsoiton nelivuotiaana Itä-Helsingin Musiikkiopistossa isänsä Géza Szilvayn ohjauksessa. 12-vuotiaana hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa professori Tuomas Haapasen johdolla ja 1992-98 Wienin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan professori Gerhard Schulz (Alban Berg -kvartetti).

Loukkaantuminen ja siitä aiheutunut käsivamma estivät Réka Szilvayta soittamasta ja konsertoimasta useiden vuosien ajan. Kesästä 2011 lähtien Réka Szilvay on jälleen soittanut konserttilavoilla.