Grigori Sokolov Piano

Grigori Sokolov | Kuva: Mary Slepkova

Grigori Sokolov opiskeli Leningradin konservatorion erityismusiikkikoulussa L. Zelichmannin johdolla 1957-1968 ja konservatorion puolella M. Khalfinin oppilaana 1968-1973. Sokolov soitti ensimmäisen pianoresitaalinsa jo 12-vuotiaana Leningradissa ja 15-vuotiaana hän voitti kansallisen pianokilpailun….

Grigori Sokolov opiskeli Leningradin konservatorion erityismusiikkikoulussa L. Zelichmannin johdolla 1957-1968 ja konservatorion puolella M. Khalfinin oppilaana 1968-1973. Sokolov soitti ensimmäisen pianoresitaalinsa jo 12-vuotiaana Leningradissa ja 15-vuotiaana hän voitti kansallisen pianokilpailun. Vuotta myöhemmin, 16-vuotiaana, hän voitti kansainvälisen Tshaikovski-kilpailun ja on sittemmin vakiinnuttanut asemansa yhtenä aikamme suurimmista pianisteista. Sokolov on uransa aikana jalostanut ja kehittänyt venäläisen pianokoulun perinnettä ja häntä pidetään venäläisen pianotaiteen suuren tradition jatkajana.

Grigori Sokolov konsertoi eri puolilla maailmaa soittaen resitaaleja merkittävissä konserttitaloissa. Hän on vieraillut mm. Pariisin Champs-Elysées -konserttisalissa, Münchenin Herkules-salissa, Wienin Musikvereinissa, Amsterdamin Concertgebouwssa sekä Lontoon Wigmore Hallissa ja Queen Elisabeth Hallissa. Sokolovia on kuultu myös monien maineikkaiden orkestereiden solistina. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. New Yorkin Filharmonikkojen, Montreal Symphonyn, Münchenin Philharmonikkojen, Leipzig Gewandhaus-orkesterin ja Amsterdamin Concertgebouwin kanssa. Kapellimestareista mm. Myung-Whun Chung, Valery Gergiev, Trevor Pinnock, Neeme Järvi, Herbert Blomstedt, Sakari Oramo, Alexander Lazarev ja Moshe Atzmon ovat johtaneet Sokolovin solistiesiintymisiä.

Grigori Sokolovilla on ollut pitkään erityisen lämmin suhde suomalaiseen konserttiyleisöön ja hän on pitkän uransa aikana käynyt Suomessa lukemattomia kertoja, joista ensimmäinen oli jo vuonna 1967. Kesäkuussa 2003 Grigori Sokolov promovoitiin Sibelius-Akatemian kunniatohtoriksi.

Sokolov on tehnyt useita live-äänityksiä Melodya- ja Opus111-merkeille. Nämä nauhoitukset sisältävät mm. Bachin, Chopinin, Rahmaninovin, Prokofjevin, Schumannin, Scriabinin ja Tsaikovskyn teoksia. Viimeisimpiä julkaisuja on DVD-nauhoitus Sokolovin resitaalista Champs-Elysees-konserttisalista Pariisista.