Ville Matvejeff Kapellimestarit, Piano

Ville Matvejeff | Kuva: Tuukka Järventausta

Ville Matvejeff (s. 1986) on tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena ja laaja-alaisena muusikkona – niin kapellimestarina, säveltäjänä kuin pianistinakin. Sukupolvensa menestyneimpiin suomalaismuusikoihin kuuluva Matvejeff on opiskellut Espoon Musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Matvejeff…

Ville Matvejeff (s. 1986) on tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena ja laaja-alaisena muusikkona – niin kapellimestarina, säveltäjänä kuin pianistinakin. Sukupolvensa menestyneimpiin suomalaismuusikoihin kuuluva Matvejeff on opiskellut Espoon Musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa.

Matvejeff on viime vuosina saavuttanut menestystä yhtenä Suomen lupaavimmista nuoren polven kapellimestareista. Hän teki kiittäviä arvioita saaneen kapellimestaridebyyttinsä syksyllä 2011 Porin oopperassa (Purcell: ”Fairy Queen”), ja on sen jälkeen johtanut säännöllisesti mm. Helsingin kaupunginorkesteria, Turun filharmonista orkesteria, Oulu Sinfoniaa, Tapiola Sinfoniettaa, Suomalaista Barokkiorkesteria, Joensuun kaupunginorkesteria sekä Suomen Kansallisoopperan orkesteria. Kaudella 2012-13 hän työskenteli Malmön Oopperan vakituisena kapellimestarina. Viime vuosien menestysdebyytteihin ovat kuuluneet esiintymiset mm. Orchestre Philharmonique du Luxembourg’in, Avanti! –kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan sekä uusintakutsut mm. Helsingin kaupunginorkesterin ja Turun filharmonisen orkesterin johdossa. Vuonna 2013 Matvejeff johti mm. Jorma Hynnisen jäähyväisproduktion, Kimmo Hakolan ”Akseli” -monologioopperan kantaesityksen, W. A. Mozartin ”Figaron häät” Åbo Svenska Teaterissa sekä Aribert Reimannin ”Lear” -oopperan Malmössa. Kaudella 2014-2015 Matvejeff debytoi mm. Rijekan oopperaorkesterin, Sinfonia Lahden, Sonderjyllands Symfoniorkesterin sekä Viron kansallisen sinfoniaorkesterin johdossa.

Erityisesti oopperan parissa viihtyvän Matvejeffin ohjelmistoon kuuluu yli 50 näyttämöteosta, joiden joukossa lukuisia moderneja ja kantaesitysoopperoita (mm. Veli-Matti Puumalan ”Anna Liisa”, Mikko Heiniön ”Eerik XIV” ja Alexander Raskatovin ”A Dog’s Heart”). Matvejeff on työskennellyt lisäksi apulaiskapellimestarin ja korrepetiittorin virassa Tukholman kuninkaallisessa oopperassa sekä assistenttina useissa produktioissa, muun muassa Leif Segerstamin, Michael Güttlerin ja Piergiorgio Morandin kanssa. Matvejeff on toiminut myös Esa-Pekka Salosen assistenttina, mm. vuonna 2012 Bill Violan ja Peter Sellarsin ”Tristan und Isolde” –produktiossa Helsingin Juhlaviikoilla ja Östersjöfestivalenilla.

Radion sinfoniaorkesterin pianosolistina Ville Matvejeff debytoi 18-vuotiaana Susanna Mälkin johdolla, ja on siitä lähtien vieraillut useilla kansainvälisillä festivaaleilla, kuten Kuhmon Kamarimusiikissa, Helsingin juhlaviikoilla, Bergen Festivalillla, Kitakyushu Music Festivalilla ja Mexicon Cervantino Festivalilla. Vuodesta 2012 alkaen hän on esiintynyt myös sopraano Karita Mattilan pianistipartnerina mm. Hong Kong Arts Festivalilla, Gulbenkian Foundationissa Lissabonissa sekä Pariisin Salle Pleyelissä. Keväällä 2013 duo esiintyi mm. Lontoon Wigmore Hallissa, Pariisin Théâtre du Chatélet’ssa ja Zürichin Oopperassa. Matvejeff voitti Helmi Vesa -pianokilpailun vuonna 2005 ja 3. palkinnon Jyväskylän pianokilpailussa vuonna 2007.

Matvejeff on vakiinnuttanut asemansa myös yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista säveltäjistä. Hän herätti huomiota jo varhaisilla teoksillaan ”Enkeli” (2004, kamarikuoro EMO Ensemblelle) ja ”Seaside Rendezvous” (2006, Suomalaisen Kamariorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen tilaus). Läpimurtonsa säveltäjänä hän teki kaudella 2009-10 teoksillaan ”Il Principe Dei Dolori” (Helsingin juhlaviikot) ja ”Ad Astra” (YLE:n tilausteos). Suomen Kansallisbaletti esitti Wilfried Jacobsin koreografioiman version Matvejeffin sellokonsertosta ”Crossroads” Shanghain EXPO:ssa keväällä 2010. Viimeisimpiin sävellysmenestyksiin kuuluu YLE:n tilaama ”Viulukonsertto” ensimmäisenä orkesterikantaesityksenä uudessa Helsingin Musiikkitalossa Petri Aarnion, RSO:n ja Osmo Vänskän esittämänä syyskuussa 2011. Loppuvuonna 2013 julkaistiin arvostelumenestystä saavuttanut uusi orkesteriteosten levytys Turun filharmonisen orkesterin kanssa Alba Records-levymerkillä.

Ville Matvejeff aloitti Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina vuoden 2014 alussa ja on toiminut saman vuoden syyskuusta alkaen myös Croatian National Theatre HNK Zaj -orkesterin päävierailijana ja musiikillisena neuvonantajana Rijekassa. Hän aloitti Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2015.