Ville Matvejeff

Ville Matvejeff (s. 1986) on vakiinnuttanut asemansa laaja-alaisena muusikkona sekä yhtenä Suomen menestyneimmistä nuoren polven kapellimestareista. Sibelius-Akatemiassa (MuM) ja Espoon musiikkiopistossa opiskellut Matvejeff aloitti tammikuussa 2014 Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina ja…

Lue kokonaan

Ville Matvejeff

Ville Matvejeff (s. 1986) on vakiinnuttanut asemansa laaja-alaisena muusikkona sekä yhtenä Suomen menestyneimmistä nuoren polven kapellimestareista. Sibelius-Akatemiassa (MuM) ja Espoon musiikkiopistossa opiskellut Matvejeff aloitti tammikuussa 2014 Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina ja syyskuusta 2019 lähtien hän on toiminut Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisena johtajana.

Matvejeffin merkittävimpiin kapellimestarivierailuihin kuuluvat esiintymiset mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterin, Duisburger Philharmonikerin, Orchestre Philharmonique de Luxembourgin, Slovenian radio-orkesterin, Viron kansallisen sinfoniaorkesterin ja Sonderjyllands Symfoniorkesterin johdossa. Hän on johtanut myös mm. Dala Sinfoniettaa (Vinterfest), Ulster Orchestraa, Uppsalan kamariorkesteria ja debytoi keväällä 2021 Göteborgin oopperan uuden ”Don Giovanni” –tuotannon kapellimestarina. Suomessa Matvejeff on johtanut lähes kaikkia suomalaisorkestereita, mm. Helsingin, Tampereen, Turun ja Kuopion kaupunginorkestereita, Sinfonia Lahtea, Oulu Sinfoniaa, Suomen Kansallisoopperan orkesteria, Tapiola Sinfoniettaa sekä Kamariorkesteri Avantia.

Erityisesti oopperan parissa viihtyvän Matvejeffin ohjelmistoon kuuluu yli 60 näyttämöteosta, joiden joukossa lukuisia moderneja ja kantaesitysoopperoita. Syksystä 2014 hän on toiminut Kroatian Kansallisoopperan päävierailijana ja musiikillisena neuvonantajana Rijekassa, jossa hän on johtanut yli 15 oopperaproduktiota ja levyttänyt mm. CPO- ja Naxos-levymerkeille. Hänet nimitettiin Rijekan kunniakapellimestariksi kesällä 2020. Kansainvälisen oopperauransa Matvejeff aloitti Tukholman kuninkaallisen oopperan korrepetiittori-apulaiskapellimestarina, ja toimittuaan mm. Esa-Pekka Salosen ja Leif Segerstamin assistenttina hänet kiinnitettiin kaudeksi 2012–13 Malmön Oopperan vakituiseksi kapellimestariksi. Vuonna 2017 Matvejeff debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla Aulis Sallisen ”Linna vedessä” -kantaesityksen johdossa ja palasi Malmön Oopperaan johtamaan Humperdinckin ”Hänsel und Gretelin”. Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2016-2018 toimiessaan Matvejeff johti Wagnerin ”Parsifal”-konserttiesitykset vuoden 2017 festivaalilla Karita Mattilan, Klaus Florian Vogtin ja Matti Salmisen tähdittäminä; vuoden 2017 festivaalia kuvailtiin ”kaikkien aikojen Turun Musiikkijuhliksi” (TS).

Radion sinfoniaorkesterin pianosolistina Ville Matvejeff debytoi 18-vuotiaana ja on siitä lähtien vieraillut useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Vuodesta 2012 alkaen hän on esiintynyt myös sopraano Karita Mattilan pianistipartnerina mm. Lontoon Wigmore Hallissa, Wienin valtionoopperassa, Zürichin, Geneven, Toulousen ja Strasbourgin oopperataloissa, Hong Kong Arts Festivalilla, Gulbenkian Foundationissa Lissabonissa sekä Pariisin Théâtre du Châtelet’ssa ja Salle Pleyelissä. Matvejeff voitti Helmi Vesa -pianokilpailun vuonna 2005 ja sai 3. palkinnon Jyväskylän pianokilpailussa vuonna 2007.

Matvejeff on tullut tunnetuksi myös mielenkiintoisena säveltäjänä, jolla on laulajataustansa vuoksi erityinen suhde vokaalimusiikkiin. Hän herätti huomiota jo varhaisilla teoksillaan ”Enkeli” (2004, kamarikuoro EMO Ensemblelle) ja ”Seaside Rendezvous” (2006, Suomalaisen Kamariorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen tilaus). Läpimurtonsa säveltäjänä hän teki kaudella 2009–10 teoksillaan ”Il Principe Dei Dolori” (Helsingin juhlaviikot) ja ”Ad Astra” (YLE:n tilausteos). YLE:n tilaama ”Viulukonsertto” oli ensimmäinen orkesterikantaesitys uudessa Helsingin Musiikkitalossa Petri Aarnion, RSO:n ja Osmo Vänskän esittämänä syyskuussa 2011. Loppuvuonna 2013 julkaistiin arvostelumenestystä saavuttanut orkesteriteosten levytys Turun filharmonisen orkesterin kanssa Alba Records-levymerkillä.

09/2020

Ville Matvejeff
Kuva: Tuukka Järventausta