Aleksei Lybimov Piano

Aleksei Lybimov

Pianotaiteilija Aleksei Lybimov opiskeli Moskovan konservatoriossa Heinrich Neuhausin oppilaana ja tuli 1960-luvun loppupuolella tunnetuksi kotikaupungissaan uuden musiikin pioneerina: hän soitti Moskovassa ensi kertaa mm. John Gagen ja Terry Rileyn samoin…

Pianotaiteilija Aleksei Lybimov opiskeli Moskovan konservatoriossa Heinrich Neuhausin oppilaana ja tuli 1960-luvun loppupuolella tunnetuksi kotikaupungissaan uuden musiikin pioneerina: hän soitti Moskovassa ensi kertaa mm. John Gagen ja Terry Rileyn samoin kuin Schönbergin, Webernin, Stockhausenin, Boulezin, Ivesin ja Ligetin musiikkia ja teki tunnetuksi myös oman maansa uusia säveltäjiä;  Schnittke, Gubaidulina, Silvestrov ja Pärt ovat alusta alkaen kuuluneet Lybimovin ohjelmistoon, ja hän on kantaesittänyt useita edellä mainittujen säveltäjien teoksia.  Hän perusti Moskovaan myös uudelle musiikille omistetun Alternativa-festivaalin, mikä oli liikaa tuon ajan neuvostoviranomaisille: useiden vuosien ajan Lybimov ei saanut matkustaa Neuvostoliiton rajojen ulkopuolelle.

Matkustuskieltonsa aikana hän perehtyi kuitenkin tuolloin lännessä läpimurtoaan tekevään barokkimusiikin alkuperäiseen esityskäytäntöön ja perusti yhdessä viulutaiteilija Tatjana Grindenkon kanssa barokkiin erikoistuneen Moskovan kamariakatemian.

Aktiivisuus uuden musiikin ja barokin rintamalla ei ole sulkenut pois Lybimovin ohjelmistosta romanttista ja klassista musiikkiakaan.  Hän hallitsee valtavan ohjelmiston ja soittaa niin modernia konserttiflyygeliä kuin fortepianoakin, ja muita vanhoja soittimia.

Lybimov on esiintynyt mm. Los Angelesin filharmonikkojen, Pietarin filharmonikkojen, Venäjän kansallisorkesterin, Israelin filharmonikoiden, Lontoon kuninkaallisen filharmonisen orkesterin sekä Toronton orkesterin solistina ja mm. soittanut Mozartin kaikki pianosonaatit käsittävä konserttisarjan Lontoon Wigmore Hallissa.  1990-luvulla hän teki tenori Peter Schreierin kanssa laajan USA:n kiertueen, johon sisältyi muun muassa konsertti New Yorkin Carnegie Hallissa.

Aleksei Lybimov on tehnyt yli 30 levytystä eri levymerkeille. Ohjelmisto ulottuu Mozartin sonaateista 2000-luvun säveltäjien teoksiin.

Viimeisimmäksi Lybimov on toiminut Moskovan konservatorion piano-osaston dekaanina sekä pianon- ja fortepianonsoiton professorina Mozarteum-musiikkikorkeakoulussa Salzburgissa. Pariisissa vietettyjen vuosien jälkeen Lybimov asuu jälleen Moskovassa. Lybimov kuuluu suomalaisyleisön suuriin suosikkeihin ja esiintyy yhä säännöllisesti eri orkestereiden solistina sekä festivaaleilla.