Pekka Kuusisto Kapellimestarit, Viulu

Pekka Kuusisto | Kuva: Kaapo Kamu

Pekka Kuusisto on tullut tunnetuksi joka puolella maailmaa harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina, kamarimuusikkona ja orkesterin johtajana, kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassa -…

Pekka Kuusisto on tullut tunnetuksi joka puolella maailmaa harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina, kamarimuusikkona ja orkesterin johtajana, kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassa – viulistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Jo 2008 Pekka Kuusisto palkittiin Väinö Tannerin säätiön Tanner-palkinnolla. Palkitsemisen perusteluna mainittiin Kuusiston ”rajojen ylittäminen, avoin ja ennakkoluuloton suhtautuminen kaikkeen hyvään musiikkiin sekä kirkas näkemys musiikista ihmisiä, kulttuureja ja kansakuntia yhdistävänä voimana”. Samanlaisin perustein Kuusisto sai myös Pohjoismaisen musiikkipalkinnon 2013. 

3-vuotiaana aloitettu viulunsoiton opiskelu kuljetti Kuusiston Itä-Helsingin musiikkiopistosta Sibelius-Akatemian kautta Indianan yliopistoon. Tärkeimmät opastajat olivat Géza Szilvay, Tuomas Haapanen, Miriam Fried ja Paul Biss. Vuonna 1995 Pekka Kuusisto voitti ensimmäisenä suomalaisena Jean Sibelius –viulukilpailun. 

Kuusiston taiteellisen työskentelyn keskiössä on ollut kauan solistitehtävien lisäksi kamarimusiikillinen yhtyesoitto orkestereiden kanssa ilman varsinaista kapellimestaria, mutta nyttemmin hän on noussut myös kapellimestarikorokkeelle yhä useammin. Pekka Kuusisto työskentelee Norjalaisen kamariorkesterin taiteellisena johtajana, Mahler Chamber Orchestran ja Saint Paul Chamber Orchestran taiteellisena partnerina sekä tittelillä ”Artistic Best Friend” Deutche Kammerphilharmonie Bremenin kanssa. Säännöllinen yhteistyösopimus Kuusistolla on myös San Franciscon sinfoniaorkesterin sekä Philharmonia-orkesterin kanssa. Säännöllinen yhteistyö suomalaisorkestereiden, joista mainittakoon erityisesti Tapiola Sinfonietta, on jatkunut pari vuosikymmentä.  

Kuusisto on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä mm. nykysirkustaiteilija Jay Gilliganin, taiteilija Aamu Songin sekä tanssiteatteri Richard Alston Dance Companyn kanssa. Kuusistolla on myös joukko musiikillisia kokoonpanoja ja yhteistyötä mm. lauluyhtye Rajattoman, Don Johnson Big Bandin, Rinneradion ja yhdysvaltalaisen Salsa Duran kanssa. Säännöllisiin kamarimusiikkipartnereihin kuuluvat mm. Thomas Adès, Anne Sofie von Otter, Bengt Forsberg, Mark Padmore, Olli Mustonen, Ismo Eskelinen ja Nicolas Altstaedt. Kuusisto tekee läheistä yhteistyötä myös monien nykysäveltäjien kanssa. Heistä mainittakoon Nico Muhly, Thomas Adès, Daniel Bjarnason ja Andrea Tarrodi, sekä suomalaisista Uljas Pulkkis, Sauli Zinovjev ja Sebastian Fagerlund. 

Vuonna 2015 Pekka Kuusisto nousi ensimmäistä kertaa myös suurelle teatterilavalle Suomen kansallisteatterissa Kristian Smedsin ohjauksessa TABU, johon Kuusisto sävelsi musiikin ja toimi yhtenä esiintyjistä. Vuonna 2018 Kuusisto sävelsi, soitti ja nauhoitti yhdessä Samuli Kosmisen kanssa musiikkia uusimpaan animaatiosarjaan Tove Janssonin Muumeista. 

Pekka Kuusisto oli kesään 2018 saakka, lähes 20 vuotta, Järvenpäässä toimivan Meidän festivaalin taiteellinen johtaja, ensimmäiset vuodet veljensä Jaakko Kuusiston kanssa. Hän suunnitteli konserttisarjat myös Hämeenlinnan Verkatehtaaseen 2009-2011, sekä kamariorkesteri Avantin Suvisoiton 2011. 

Pekka Kuusiston soitin on Antonio Stradivari ”Scotta” (1709), ystävällisenä lainana omistajaltaan Tarisio-kauppakamarin kautta.

3/2022