KOLIZIO Yhtyeet

KOLIZIO | Kuva: Joel Korhonen

Kuuden virtuoosisen vaskipuhallintaiteilijan KOLIZIO törmäyttää klassisen tradition ja jazzilliset ilmaisukeinot. Ainutlaatuisen yhtyeen päämääränä on luoda uusia ja tuoreita musiikillisia näkökulmia. KOLIZIO:n ohjelmisto koostuu omista sävellyksistä, tilausteoksista ja yllättävistä versioista vakiintunutta konserttiohjelmistoa. Konsertissa voikin…

Kuuden virtuoosisen vaskipuhallintaiteilijan KOLIZIO törmäyttää klassisen tradition ja jazzilliset ilmaisukeinot. Ainutlaatuisen yhtyeen päämääränä on luoda uusia ja tuoreita musiikillisia näkökulmia.

KOLIZIO:n ohjelmisto koostuu omista sävellyksistä, tilausteoksista ja yllättävistä versioista vakiintunutta konserttiohjelmistoa. Konsertissa voikin kuulla Brucknerin kietoutuvan Beethoveniin jazz-improvisaatiolla koristeltuna tai Beach Boys -klassikon sulautuvan Sibeliukseen. Vaskisoittimet ja niille sävelletty loistelias musiikki eivät tunne genrerajoja.

Jukka Eskola (trumpetti), Pasi Pirinen (trumpetti), Antti Rissanen (pasuuna), Valtteri Malmivirta (pasuuna), Jukka Myllys (eufonium), Petri Keskitalo (tuuba ja perkussiot).

KOLIZIO on esperantoa ja tarkoittaa yhteentörmäystä.

 

Jukka Eskola on suomalainen jazztrumpetisti. Hän on työskennellyt musiikin ammattilaisena jo lähes 20 vuotta niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänet tunnetaan genrerajoja rikkovana trumpetistina, vahvuutenaan monipuolinen osaaminen musiikin eri osa-alueilla. Jukka on kotimaisen rytmimusiikkikentän käytetyimpiä muusikoita ja hän toimii soittajana ja sovittajana useiden TV:n viihdeohjelmien orkestereissa, sekä useiden viihdemaailman tähtiartistien yhtyeissä. Hän on lisäksi erittäin kysytty sessiomuusikko, ja on vieraillut yli 200 albumilla. Jukka on kiertänyt ympäri maailmaa muun muassa The Five Corners Quintetin, Jimi Tenor Bandin, sekä lukuisten muiden yhtyeiden kanssa. Hänellä on myös omat yhtyeensä Jukka Eskola Soul Trio ja Jukka Eskola Orquesta Bossa, ja hän on tehnyt viisi maailmanlaajuisesti julkaistua soololevyä. Jukka on esiintynyt kotimaisten sinfonia-orkestereiden ja big bandien solistina, sekä hänelle on sävelletty oma trumpettikonsertto.
Jukka sai Sony Jazzpalkinnon vuonna 2006 ja hänet valittiin Pori Jazzin Vuoden Taiteilijaksi vuonna 2007. Jukka Eskola on oululaisen Elojazz-festivaalin taiteellinen johtaja.

Pasi Pirinen on Sibelius-Akatemian vaskisoitinmusiikin professori ja Helsingin kaupunginorkesterin sekä kamariorkesteri Avanti!:n trumpetin äänenjohtaja. Hän toimii vierailevana trumpetinsoiton professorina China Conservatory of Music –koulussa Pekingissä. Aktiivisena solistina Pirinen on kantaesittänyt useita hänelle omistettuja teoksia. Hänen viimeisin levynsä, joka sisältää Haydnin, Tomasin ja Kaipaisen trumpettikonsertot kapellimestari Hannu Linnun johtaman Tampere Filharmonia kanssa, ilmestyi vuonna 2014 Alba-levymerkillä. Pirinen on saavuttanut ensimmäisen palkinnon Ellsworth Smith –trumpettikilpailussa Yhdysvalloissa sekä toisen sijan Concertino Praga –kilpailussa Prahassa. Hänet valittiin ”Vuoden Vaskisoittajaksi” Suomessa vuonna 1999. Pasi Pirinen opiskeli Professori John Millerin johdolla Lontoon Guildhall School of Music and Drama –korkeakoulussa. Pasi Pirinen soittaa Yamahan valmistamilla instrumenteilla.

Pasunisti-kapellimestari Antti Rissanen on työskennellyt muusikkona lukuisissa Suomen eturivin jazzyhtyeissä ja ulkomailla mm. Berliinin radion big bandissä, Kölnin radion big bandissä sekä Hampurin radion big bandissä. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Berliinin “Hanns Eisler” -musiikkikorkeakoulussa ja New Yorkissa The New School Universityssä. Hän valmistui musiikin tohtoriksi keväällä 2015. Rissanen voitti  kansainvälisen  “Rich Matteson” -jazzkilpailun Lahdessa 2001 ja  kansainvälisen “Frank Rosolino”- jazzpasuunakilpailun 1998. Frankfurtin radion big band -sävellyskilpailussa hän sijoittui toiseksi 1996. Lieksan Vaskiviikot valitsi hänet vuoden vaskisoittajaksi vuonna 2002. Suomen jazz rytmit -lehden kriitikkoäänestys on valinnut hänet vuoden jazzpasunistiksi vuosina 2001-2014. Säveltäjä-sovittajana hänen sovituskataloginsa kattaa noin 300 sovitusta. Hän on ollut mukana noin 50:llä levyllä, sekä esiintynyt useissa television musiikkiohjelmissa, mm. Suomilove ja Tanssii Tähtien kanssa. Vuosina 2007-2011 hän toimi lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Antin päätoimi on tällä hetkellä Metropolian musiikin koulutusohjelmassa, jossa hän toimii puhallinsoitinten lehtorina.

Valtteri Malmivirta opiskeli pasuunansoittoa Sibelius-Akatemiassa ja valmistui sieltä musiikin maisteriksi. Hän on opiskellut pasuunan soittoa myös Lontoossa Royal College of Musicissa 1988-92 sekä täydentänyt opintojaan opettajinaan mm. John Iveson, Joseph Alessi, Per Brevig ja Michel Becquet. Hän soitti Suomen Kansallisoopperan orkesterissa vuodesta 1993 vuoteen 1998. Nykyään hän toimii Helsingin Kaupunginorkesterissa pasuunan äänenjohtajana. Malmivirta on myös aktiivinen solisti sekä kamarimuusikko. Erityisen läheiseksi on muodostunut suhde Kamariorkesteri Avantiin. Myös jazz-musiikin soittaminen on lähellä hänen sydäntään. Hän on vieraillut resitalistina ja opettajana monilla festivaaleilla ja kouluissa kuten Royal College of Musicissa Lontoossa sekä Juilliard Schoolissa New Yorkissa. Hän on esiintynyt useiden suomalaisten orkesterien solistina sekä kantaesittänyt monien suomalaisten säveltäjien hänelle sävellettyjä teoksia, kuten esimerkiksi Jouni Kaipaisen pasuunakonserton. Suomen lisäksi hän on esiintynyt solistina myös Yhdysvalloissa, Australiassa, Kiinassa sekä useissa Euroopan maissa. Malmivirta oli International Trombone Festivalin ITF 2003 taiteellinen johtaja. Hän soittaa Edwardsin valmistamilla instrumenteilla.

Oulu Sinfonian pasunisti Jukka Myllys on soolosoittimellaan baritonitorvella esiintynyt solistina useissa eri kokoonpanoissa kuten HKO, Tampere Filharmonia, Washington U.S. Army Symphony, Chicago Brass, Gävle Symphony, Bergen Brass ja Georgia Brass. Myllys on kantaesittänyt ja levyttänyt paljon uutta musiikkia kotimaisille ja ulkomaisille levy-yhtiöille. Jukka Myllys johti puhallinorkesteri Viventin kuuteen suomenmestaruuteen ja on toiminut myös yhteispohjoismaisen Barents Composer Orchestran kapellimestarina. Kemin kaupunginokesterin taiteellisena johtajana ja kapellimestarina hän oli 2007-2014. Jukka Myllys on valittu vuoden vaskisoittajaksi, vuoden sotilassoittajaksi, Oulun läänin vuoden nuoreksi taiteilijaksi sekä saanut “Vuoden Pinna”-palkinnon. Myllys on sveitsiläisen Willson-soitinvalmistajan artisti.

Petri Keskitalo aloitti tuubansoiton Heikki Mäntylän johtamassa Hämeenlinnan seurakunnan nuorisosoittokunnassa 80-luvun alussa. Hän on opiskellut mm. Eino Takalo-Eskolan ja Juha Salmelan johdolla. Sotilasmusiikkikoulusta valmistuttuaan Keskitalo siirtyi sotilassoittajaksi Panssarisoittokuntaan vuonna -94. Hänet valittiin Vuoden Sotilasmuusikoksi -96 ja Lieksan Vaskiviikon Vuoden Vaskisoittajaksi -98. Keväällä 2000 hän voitti Helsingin kaupunginorkesterin tuuban äänenjohtajan koesoiton. Solistina Keskitaloa on kuultu mm. Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin edessä. Hän on myös Avanti!-kamariorkesterin tuuban äänenjohtaja ja Sibelius-Akatemian tuubansoiton opettaja. Yhtyetoiminnasta mainittakoon Pipoka, Gourmet ja Tubhonium Duo. Keskitalo on myös aktiivinen säveltäjä ja sovittaja sekä tekee yhteistyötä sveitsiläisen Willson-soitinvalmistajan kanssa.