Barnabás Kelemen Viulu

Barnabás Kelemen | Kuva: Tamás Dobos

The Guardian -lehti on arvioinut unkarilaisen Barnabás Kelemenin synnynnäiseksi muusikoksi, jonka tekniset taidot nostavat hänet suurimpien joukkoon. Musiikkimaailman tunnustaman viulistin ohjelmistossa on niin klassista kuin nykymusiikkia. Hän on esittänyt ensimmäisenä…

The Guardian -lehti on arvioinut unkarilaisen Barnabás Kelemenin synnynnäiseksi muusikoksi, jonka tekniset taidot nostavat hänet suurimpien joukkoon. Musiikkimaailman tunnustaman viulistin ohjelmistossa on niin klassista kuin nykymusiikkia. Hän on esittänyt ensimmäisenä Unkarissa György Ligetin ja Alfred Schnittken viulukonsertot ja ensimmäisenä maailmassa Sofia Gubaidulinan ja György Kurtágin konsertot.

Barnabás Kelemenin kanssa tekevät yhteistyötä lukuisat Euroopan, Australian ja Kaukoidän orkesterit. Hänen kapellimestarikumppaneihinsa kuuluvat muun muassa Lionel Bringuier, Olari Elts, Peter Eötvös, Ivan Fischer, Vladimir Jurowski, Zoltán Kocsis, Hannu Lintu, Dima Slobodeniouk, Masaaki Suzuki sekä Krzysztof Urbánski.

Kelemen on esiintynyt mm. Budapestin festivaalin kamariorkesterin, Amsterdamin Concertgebouw’n kamariorkesterin sekä Pècsin kaupungin Pannon Philharmonic -orkesterin solistikapellimestarina ja kamarimuusikkona. Hänellä on ollut solistikonsertteja Amsterdamin Concertgebouw’ssa, Brysselin Bozar-konserttikeskuksessa, Lontoon Wigmore Hallissa sekä Carnegie Hallissa New Yorkissa.

Hän on myös Kelemen-kvartetin primas. Yhtye tuli toiseksi Melbournen kansainvälisessä kamarimusiikkikilpailussa 2011 voittaen samalla yleisöpalkinnon sekä Musica Viva Australia -palkinnon. Se on menestynyt myös Pekingin ja Paolo Borciani -kilpailuissa, ja esiintyy huippufestivaaleilla ja konserttisaleissa ulottuen aina Australiasta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Barnabás Kelemenin levytyksistä on ylistetty erityisesti hänen Tamás Vásáryn kanssa äänittämiään Brahmsin sonaatteja viululle ja pianolle; levytys sai Diapason d’Or -palkinnon. Gergely Bogányin kanssa yhteistyössä syntynyt Franz Lisztin viululle ja pianolle säveltämien teosten kokonaislevytys sai vuonna 2001 kansainvälisen Liszt-seuran erityispalkinnon. Musiikkimaailman huomion hän on saanut myös levyttämällä Bartókin kaikki viululle säveltämät teokset. Tuoreimpia äänitteitä ovat Unkarin radion filharmonisen orkesterin kanssa konserttitallenteena tehty DVD, jossa Barnabás Kelemen esittää kaikki Mozartin viulukonsertot.

Budapestissa 1978 syntynyt Kelemen aloitti viuluopintonsa yksitoistavuotiaana Franz Liszt -musiikkiakatemiassa. Vuonna 2001 hän sai kolmannen palkinnon Brysselissä järjestettävässä Queen Elisabeth -kilpailussa, ja seuraavana vuonna hän voitti Indianapolisin kansainvälisen viulukilpailun. Unkarin valtio on myöntänyt hänelle monia palkintoja ansioistaan taiteilijana. Kelemen on toiminut myös professorina Franz Liszt -musiikkiakatemiassa Budapestissa ja Kölnin yliopistossa.

Barnabás Kelemenin soitin on Unkarin valtion omistama Guarneri del Gesú vuodelta 1742. Aiemmin se oli Dénes Kovácsin käytössä.