Jean-Jacques Kantorow Kapellimestarit

Jean-Jacques Kantorow | Kuva: Vincent Bourre

Sukujuuriltaan venäläinen Jean-Jacques Kantorow syntyi Cannesissa, jossa hän myös aloitti viulunsoiton opintonsa. 13-vuotiaana hän siirtyi opiskelemaan Pariisin konservatorioon, ja jo vuoden kestäneen opiskelun jälkeen hän suoritti viulunsoiton tutkinnon parhain arvosanoin….

Sukujuuriltaan venäläinen Jean-Jacques Kantorow syntyi Cannesissa, jossa hän myös aloitti viulunsoiton opintonsa. 13-vuotiaana hän siirtyi opiskelemaan Pariisin konservatorioon, ja jo vuoden kestäneen opiskelun jälkeen hän suoritti viulunsoiton tutkinnon parhain arvosanoin.

Jean-Jacques Kantorow on voittanut kymmeniä viulukilpailuja ja esiintynyt konserttiviulistina eri puolilla maailmaa. Yli sadan konsertin vuosivauhdilla hän on esiintynyt Yhdysvalloissa, Kanadassa, Lähi-idässä, Intiassa, Japanissa ja Afrikassa. Kriitikot ovat olleet yksimielisiä: ”Jean-Jacques Kantorow kuuluu suuriin viulisteihin, hän on erinomainen lahjakkuus ja sukupolvensa persoonallisimpia kuulemiani viulisteja” (Glenn Gould).

Luomalla rinnakkaisesti uraa solistina ja kapellimestarina Jean-Jacques Kantorow tasapainottaa erilaiset musiikilliset päämääränsä keskenään. Uransa aikana hän on johtanut useita ulkomaisia orkestereita. Tapiola Sinfoniettan taiteellisena johtajana Kantorow toimi vuosina 1993–1999 ja vakinaisena kapellimestarina 2000–2006. Granadan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana hän oli vuosina 2004–2008. Kantorow on työskennellyt myös Auvergnen ja Granadan kaupunginorkesterin, Helsingin kamariorkesterin ja l’Ensemble Orchestral de Paris’n taiteellisena johtajana.

Jean-Jacques Kantorow levyttää sekä solistina että kapellimestarina usealle huomattaville levymerkille kuten Denon, BIS, Virgin/EMI, Harmonia Mundi, Arion ja Naxos. Monet hänen levytyksistään ovat saaneet kansainvälisiä palkintoja. Kantorow sai ensimmäisenä ulkomaalaisena Espoo-mitalin vuonna 2003. Keväällä 2011 Tapiola Sinfonietta myönsi pitkäaikaiselle johtajalleen ja kouluttajalleen kunniakapellimestarin arvonimen.