Paavali Jumppanen Piano

Paavali Jumppanen | Kuva: Maarit Kytöharju

Paavali Jumppanen heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista sujahtaa vaivatta Bachin Die Kunst der Fugesta Schönbergin pianokonserttoon ja Brahmsin konsertoista Beethovenin sonaatteihin. Hän on esiintynyt laajalti…

Paavali Jumppanen heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista sujahtaa vaivatta Bachin Die Kunst der Fugesta Schönbergin pianokonserttoon ja Brahmsin konsertoista Beethovenin sonaatteihin. Hän on esiintynyt laajalti merkittävien orkestereiden solistina ja musisoinut lukuisien kuulujen kapellimestarien kanssa, esimerkkeinä David Robertson, Sakari Oramo, Osmo Vänskä sekä Jaap van Zweden. Avantgardea rakastava Jumppanen on työskennellyt monien aikamme säveltäjien kanssa. Yhteistyö Pierre Boulezin, William Duckworthin, Henri Dutilleuxin, Perttu Haapasen ja Lauri Kilpiön on avannut Jumppaselle monipuolisen näkökulman musiikin alati ajassa muuttuvaan luonteeseen.

Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla kolmen vuoden ajan. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi klavikordin, fortepianon ja urkujen soittoa – Jumppanen esiintyykin nykyään myös urkurina. Lisäksi venäläissyntyinen Konstantin Bogino on ollut Jumppaselle tärkeä mentori hänen uransa aikana.

Jumppanen vietti lukuvuoden 2011–12 vierailijana Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa syventyen erityisesti Wieniläisklassismin moniin ulottuvuuksiin. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa runsasta huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. The Boston Globe kirjoitti ”[Beethovenin] myöhäissonaattien täydellisestä balanssista” sekä ”Jumppasen ylitsepursuavasta muusikkoudesta, jonka kautta kuulijoille tuli selväksi, kuinka Beethovenin musiikki jo varhain oli niin vallankumouksellista.” Jumppasen Mozart puolestaan soi ”apolloonisen kirkkaana, täydellisesti ajoitettujen fraasien avatessa kuulijoille rikkaasti koko klassismin kokemusten kirjon.”

Jumppanen on levyttänyt ahkerasti. Deutsche Grammophone julkaisi 2005 Jumppasen levytyksen Pierre Boulezin kolmesta pianosonaatista. Levytys, johon Jumppanen valmistautui Boulezin johdolla, saavutti suurta huomiota ja se on palkittu mm. Ranskassa Diapason d’Or-palkinnolla ja Saksassa Deutsche Schallplattenkritik –palkinnolla. The Guardian -lehti on pitänyt sitä kaikkien aikojen parhaana Boulezin pianomusiikin levytyksenä. Jumppasen kanadalaisviulisti Corey Cerovsekin kanssa Claves-levymerkille tehty Beethovenin viulusonaattien kokonaislevytys palkittiin vuonna 2008 Euroopan merkittävimpiin klassisen musiikin levypalkintoihin kuuluvilla Midem-palkinnolla. Duon levytys Brahmsin viulusonaateista julkaistiin keväällä 2014. Hän on myös levyttänyt legendaarisen yhdysvaltalaisen huilistin, Paula Robisonin kanssa. Duon ranskalaista musiikkia – mm. Boulezin pahamaineisen Sonatiinin – sisältävä levy julkaistiin vuonna 2015.

Jumppasen Sibeliuksen, Beethovenin ja Wagner-Lisztin musiikkia sisältävä vinyylille tehty levytys julkaistiin 2012. Levytys avasi Berliner Meisterschallplatten-levymerkin historiallista suorakaiverrustekniikkaa käyttävän tallenteiden sarjan. Sarjan jatkoksi tehty Chopinin, Boulezin ja Jaakko Kuusiston musiikkia sisältävä levy julkaistiin 2014. Ondine-merkki puolestaan julkaisi vuosina 2014–16 Jumppasen Kuhmo-talon Lentua-salissa tuotetun  Beethovenin pianosonaattien kokonaislevytyksen. Ensimmäinen suomalaisen pianistin kaikki säveltäjän 32 sonaattia sisältävä levytys on saavuttanut runsaasti kansainvälistä huomiota. Jumppasen viimeisin levy, Debussyn Preludit, julkaistiin alkuvuonna 2018.

Jumppanen vierailee säännöllisesti merkittävimpien suomalaisorkesterien solistina ja esiintyy usein maineikkaiden eurooppalaisorkesterien kanssa. Mm. yhteistyö BBC-Symphony Orchestran kanssa on jatkunut jo vuosia. Lisäksi vuonna 2001 menestyksekkään debyyttikiertueen tehnyt Jumppanen esiintyy Yhdysvalloissa nykyään vuosittain sekä soolo- että solistitehtävissä. Hänen konsertto-ohjelmistonsa kattaa Beethovenin, Brahmsin, Chopinin, Mozartin, Schumannin ja Rachmaninovin konsertot sekä koko joukon 1900- ja 2000-luvun konserttoja, kuten Bartókin, Lutosławskin ja Schönbergin konsertot. Kuhmon kamarimusiikin mestarikursseilla lapsuutensa kesät viettänyt Jumppanen on arvostettu kamarimuusikko ja hän esiintyy usein arvostettujen kamariyhtyeiden, kuten Arcadia Windsin ja Danel-kvartetin kanssa. Jumppanen on pidetty esiintyjä Ranskan Messiaen-festivaalilla sekä Kuhmon kamarimusiikissa.

Kuluvalla kaudella Jumppanen konsertoi kotimaan lisäksi Kiinassa, Intiassa, Yhdysvalloissa sekä eri puolilla Eurooppaa. Helsingissä ja Espoossa hän esittää molemmat Brahmsin pianokonsertot esiintyen sekä Mario Venzagon johtaman Tapiola Sinfoniettan että Susanna Mälkin johtaman Helsinki Filharmonian solistina. Hän esiintyy Shanghai Arts festivaalilla soolo- sekä kamarimusiikkikonsertein ja vierailee Hyderabadiin hiljattain perustetulla SOTA-festivaalilla. Usean vuoden valmistautumisen jälkeen Jumppanen esittää kauden konserteissa J. S. Bachin suurteosta Die Kunst der Fuge. Suomessa teos kuullaan Porissa, Kuopiossa, Kauniaisissa sekä Helsingissä. Fuuga-sarjan ohella Jumppanen esittää myös säveltäjän urkumusiikkia konserteissaan. Jumppanen palaa kauden aikana myös opiskelukaupunkiinsa Baseliin, jonka Maison44-kulttuurigalleriassa hän esittää Claude Debussyn ja Pierre Boulezin muistoille omistetun konserttiohjelman. Kevään 2018 ohjelmaan puolestaan kuuluvat niin duo-kiertue viulisti Elina Vähälän kanssa kuin esiintymiset Hetan musiikkipäivillä sekä Tampere Filharmonian solistina.

Paraikaa Jumppanen valmistelee myös tulevien vuosien ohjelmistoja, joihin kuuluvat levytykset Usko Meriläisen sooloteoksista, Perttu Haapasen Jumppaselle säveltämästä piano-elektroniikka-teossyklistä sekä Olivier Messiaenin suurteoksesta, Kaksikymmentä katsetta Jeesus-lapseen. Beethoven-juhlavuonna 2020 Jumppanen esittää säveltäjän sooloteoksia, kamarimusiikkia sekä konserttoja useina konserttisarjoina sekä Suomessa että ulkomailla.

Jumppanen on saavuttanut mainetta ilmeikkäänä kirjoittajana. Hänen suosittu bloginsa “Paavali’s Studio” sekä lukuisat erilaisiin julkaisuihin kirjoitetut tekstit ja artikkelit käsittelevät moninaisia musiikin ilmiöitä. The Wall Street Journal julkaisi 2017 Jumppasen kirjoittaman artikkelin, joka tarkasteli yhtä hänen suosikkiteoksistaan, Beethovenin Appassionata-sonaattia.

Kansainvälisen solistiuransa lisäksi Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Hän on vuotuisen suositun mestarikurssin opettaja Savonlinnassa. Hän toimii kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana sekä pohjoiskalottialueella järjestettävän monitaiteisen Väyläfestivaalin taiteellisen toimikunnan puheenjohtajana. Monien levypalkintojen lisäksi Paavali Jumppanen on saanut Jenny ja Antti Wihurin Rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä.

Seuraa Paavalin blogia osoitteessa: www.paavalijumppanen.com