Paavali Jumppanen Piano

Paavali Jumppanen | Kuva: Maarit Kytöharju

Lyhyt biografia Paavali Jumppanen on yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista, joka esiintyy säännöllisesti sekä solistina että kamarimuusikkona ympäri maailmaa. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen. Jumppanen on tehnyt…

Lyhyt biografia

Paavali Jumppanen on yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista, joka esiintyy säännöllisesti sekä solistina että kamarimuusikkona ympäri maailmaa. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen. Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt suuren määrän piano- ja kamarimusiikkiteoksia. Työskentely mm. Pierre Boulezin, Henri Dutilleuxin, William Duckworthin, Perttu Haapasen ja Lauri Kilpiön kanssa on avannut Jumppaselle monipuolisen näkökulman musiikin alati ajassa muuttuvaan luonteeseen.

Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla kolmen vuoden ajan. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi urkujen, fortepianon ja klavikordin soittoa.

Jumppanen vietti 2011–12 lukuvuoden vierailijana Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa työstäen kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Kirjaprojekti on syntynyt osana Jumppasen monien vuosien ajan jatkunutta kiinnostusta Wieniläisklassismiin. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa runsasta huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä suomalaispianistina Jumppanen on levyttänyt Beethovenin 32 pianosonaattia.

Kansainvälisen solistiuransa lisäksi Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut mm. kotikaupunkinsa Espoon Musiikkiopistossa pianon ja kamarimusiikin lehtorina ja Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Vuodesta 2015 hän on toiminut kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana. Paavali Jumppanen sai vuonna 2011 Jenny ja Antti Wihurin Rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä.

Biografia

Paavali Jumppanen on tullut tunnetuksi yhtenä ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen. Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt suuren määrän piano- ja kamarimusiikkiteoksia. Työskentely mm. Pierre Boulezin, Henri Dutilleuxin, Perttu Haapasen ja Lauri Kilpiön kanssa on avannut Jumppaselle monipuolisen näkökulman musiikin alati ajassa muuttuvaan luonteeseen.

Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla kolmen vuoden ajan. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi urkujen, fortepianon ja klavikordin soittoa. Lisäksi venäläissyntyinen Konstantin Bogino on ollut Jumppaselle tärkeä mentori hänen opintojensa ja uransa aikana.

Jumppanen vietti lukuvuoden 2011–12 vierailijana Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa työstäen kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Kirjaprojekti on syntynyt osana Jumppasen monien vuosien ajan jatkunutta kiinnostusta Wieniläisklassismiin. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa runsasta huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. The Boston Globe kirjoitti ”[Beethovenin] myöhäissonaattien täydellisestä balanssista” sekä ”Jumppasen ylitsepursuavasta muusikkoudesta, jonka kautta kuulijoille tuli selväksi, kuinka Beethovenin musiikki jo varhain oli niin vallankumouksellista.” Jumppasen Mozart puolestaan soi ”apolloonisen kirkkaana, täydellisesti ajoitettujen fraasien avatessa kuulijoille rikkaasti koko klassismin kokemusten kirjon.”

Jumppanen on levyttänyt ahkerasti. Deutsche Grammophone julkaisi 2005 Jumppasen levytyksen Pierre Boulezin kolmesta pianosonaatista. Levytys, johon Jumppanen valmistautui Boulezin johdolla, saavutti suurta huomiota ja se on palkittu mm. Ranskassa Diapason d’Or -palkinnolla ja Saksassa Deutsche Schallplattenkritik -palkinnolla. The Guardian lehti on pitänyt sitä kaikkien aikojen parhaana Boulezin pianomusiikin levytyksenä. Jumppasen kanadalaisviulisti Corey Cerovsekin kanssa Claves-levymerkille tehty Beethovenin viulusonaattien kokonaislevytys palkittiin vuonna 2008 Euroopan merkittävimpiin klassisen musiikin levypalkintoihin kuuluvilla Midem-palkinnolla. Duon levytys Brahmsin viulusonaateista julkaistiin keväällä 2014.

Jumppasen Sibeliuksen, Beethovenin ja Wagner-Lisztin musiikkia sisältävä vinyylille tehty levytys julkaistiin 2012. Levytys avasi Berliner Meisterschallplatten-levymerkin historiallista suorakaiverrustekniikkaa käyttävän tallenteiden sarjan. Sarjan jatkoksi tehty Chopinin, Boulezin ja Jaakko Kuusiston musiikkia sisältävä levy julkaistiin 2014. Ondine-merkki puolestaan julkaisi vuosina 2014–16 Jumppasen Kuhmo-talon Lentua-salissa tuotetun Beethovenin pianosonaattien kokonaislevytyksen. Ensimmäinen suomalaisen pianistin kaikki säveltäjän 32 sonaattia sisältävä levytys on saavuttanut runsaasti kansainvälistä huomiota.

Jumppanen vieraille säännöllisesti useiden suomalaisorkesterien solistina ja esiintyy usein merkittävien eurooppalaisorkesterien kanssa. Mm. yhteistyö BBC-Symphony Orchestran kanssa on jatkunut jo vuosia. Lisäksi vuonna 2001 menestyksekkään debyyttikiertueen tehnyt Jumppanen esiintyy Yhdysvalloissa nykyään säännöllisesti sekä soolo- että solistitehtävissä.

Kuluvalla kaudella Jumppanen esiintyy soolokonsertein muun muassa Bostonissa soittaen kolmen konsertin sarjassa Debussyn, Boulezin ja Bartókin musiikkia. Lisäksi hän tekee resitaalikiertueen Australiaan sekä esiintyy Beethoven- ja Debussy-ohjelmalla Portlandin kansainvälisessä pianosarjassa. Kotimaassa Jumppasta kuullaan muun muassa Kauniaisten Musiikkijuhlilla sekä Musica Nova Helsinki -festivaalilla, jossa hän esittää Perttu Haapasen säveltämän kolmen teoksen kokonaisuuden pianolle ja elektroniikalle. Kauden konserttokiinnityksiin kuuluu esiintymiset mm. Kymi Sinfonietan ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina. Tammikuussa Jumppanen esiintyy urkurina Uskonpuhdistuksen juhlavuoden käynnistävässä Bach-konsertissa Espoossa.

Kansainvälisen solistiuransa lisäksi Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut kotikaupunkinsa Espoon Musiikkiopistossa pianon ja kamarimusiikin lehtorina sekä Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Tänä vuonna hän pitää mestarikursseja muun muassa Savonlinnassa ja Melbournessa. Vuonna 2015 Paavali Jumppanen aloitti toimen kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana. Paavali Jumppanen sai vuonna 2011 Jenny ja Antti Wihurin Rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä.

Seuraa Paavalin blogia osoitteessa: www.paavalijumppanen.com