Tuomas Hannikainen Kapellimestarit

Tuomas Hannikainen | Kuva: Eero Aho

Tuomas Hannikainen (ent. Ollila) on suorittanut Sibelius-Akatemiassa viulunsoiton diplomin ja valmistunut kapellimestariksi Jorma Panulan kuuluisalta kapellimestariluokalta. Hannikainen täydensi kapellimestariopintojaan legendaarisen professori Ilja Musinin oppilaana Pietarin konservatoriossa 1990-luvun alussa ja sen…

Tuomas Hannikainen (ent. Ollila) on suorittanut Sibelius-Akatemiassa viulunsoiton diplomin ja valmistunut kapellimestariksi Jorma Panulan kuuluisalta kapellimestariluokalta. Hannikainen täydensi kapellimestariopintojaan legendaarisen professori Ilja Musinin oppilaana Pietarin konservatoriossa 1990-luvun alussa ja sen jälkeen Tanglewoodissa mm. Seiji Ozawan, Simon Rattlen ja Roger Norringtonin johdolla.

Tuomas Hannikainen on johtanut merkittävimpiä orkestereita Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Iso-Britanniassa hän on vieraillut mm. BBC Walesin ja BBC Skotlannin sinfoniaorkesterissa sekä Ulsterin orkesterissa. Alankomaissa Hannikainen on johtanut mm. Rotterdamin filharmonikoita sekä Radion sinfoniaorkesteria ja Saksassa Frankfurtin ja Hannoverin radion sinfoniaorkestereita. Australiassa hän on vieraillut useita kertoja Perthissä, Sydneyssä, Melbournessa ja Tasmaniassa. Hannikainen on vieraillut myös Calgaryn filharmonisen orkesterin kapellimestarina Kanadassa ja johtanut Singaporen ja Kuala Lumpurin orkestereita, sekä tehnyt pitkän kiertueen puolilla Uutta Seelantia New Zeland Symphony Orchestran kanssa. Viime vuosina Hannikainen on ollut myös monien espanjalaisorkestereiden säännöllinen kapellimestarivieras.

Tuomas Hannikainen on olllut Tampere Filharmonian ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja sekä Tapiola Sinfoniettan vakituinen kapellimestari. 2000-luvun alkuvuosina Hannikainen oli West Australian Symphony Orchestran (Perth) päävierailija. Vuosina 2005-2009 hän toimi periodisoittimilla soittavan Kuudennen kerroksen orkesterin / Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinena johtajana sekä vuosina 2009-2013 Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kapellimestarina. Hän toimi myös Joroisten musiikkipäivien taiteellisena johtajana 2011.  Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuonna 2015 hän herätti huomiota Sibelius-produktioillaan. Hannikainen viimeisteli tohtorintutkintonsa Taideyliopistossa 2018.

Tuomas Hannikainen on palkittu useista suomalaisen musiikin levytyksistään. Sibeliuksen Karelia-musiikin kokonaislevytys (Ondine) sai arvostetun Cannes Classical -palkinnon, Ääni- ja kuvatallennetuottajien Janne-palkinnon sekä tuli valituksi Britannian Sibelius-seuran vuoden levyksi.