Pia Freund Sopraano

Pia Freund

Sopraano Pia Freund on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja täydentänyt opintojaan mm. professori Dorothy Irvingin johdolla. Pia Freund on vieraillut Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1992, jolloin hän debytoi Mimin roolissa Puccinin La…

Sopraano Pia Freund on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja täydentänyt opintojaan mm. professori Dorothy Irvingin johdolla.

Pia Freund on vieraillut Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1992, jolloin hän debytoi Mimin roolissa Puccinin La Boheme -oopperassa. Sittemmin hänen roolejaan ovat olleet mm, Anna Nicolain oopperassa Windsorin iloiset rouvat ja Kyllikki Tapio Tuomelan oopperassa Äidit ja tyttäret. Muita tärkeitä rooleja ovat olleet mm. Micaëla Bizet’n oopperassa Carmen, Pamina Mozartin oopperassa Taikahuilu, Belinda Purcellin oopperassa Dido ja Aenas, sekä Minnan rooli Rautavaaran oopperassa Tietäjien lahja.

Pia Freund on tullut tunnetuksi erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina niin resitaali- ja orkesteriohjelmistoissa kuin oopperalavoillakin. Clemencen rooli Saariahon oopperassa L’amour de loin oli syyskauden 2004 ja kevätkauden 2006 suuri menestys Suomen kansallisoopperassa. Syksyllä 2006 Freund lauloi nimiroolin Saariahon La Passion de Simone – oratorion kantaesityksessä Wienissä ja on tämän jälkeen esittänyt teosta mm. Helsingin Juhlaviikoilla sekä Tukholmassa Itämeri-festivaalilla. Vuoden 2008 kiinnityksiä olivat mm. Refkan rooli Saariahon Adriana Mater –oopperassa Suomen kansallisoopperassa ja Santa Fen musiikkijuhlilla sekä Clemencen roolin Saariahon L’amour de loin -oopperassa Bergenin festivaailla.

Pia Freund on vieraillut mm. Norrlannin oopperassa ja Dortmundin teatterissa. Kansainvälisistä festivaalivierailuista mainittakoon Prahan kevät, Schleswig-Holsteinin festivaali, Huddersfeldin nykymusiikkifestivaali, Oleg Kagan -festivaali, sekä Festival Cervantino Meksikossa Avanti!-kamariorkesterin kanssa. Suomessa hän on esiintynyt mm. Helsingin Juhlaviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Naantalin musiikkijuhlilla ja Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla.

Pia Freundin konserttiohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikkiin. Hän on työskennellyt mm. Esa-Pekka Salosen, Jukka-Pekka Sarasteen, Peter Schreierin, Osmo Vänskän, Herbert Blomstedtin, Harry Christophersin, Hans Grafin ja Ralf Gothónin kanssa. Freund on esiintynyt kotimaisten orkesterien lisäksi mm. London Royal Philharmonic Orchestran, Scottish Chamber Orchestran, Leipzigin Gewandhaus-orkesterin, Drottningholmin Barokkiensemblen, L´Orchestre National d’Ile de Francen solistina ja Sinfonia Navarran solistina. Hänen orkesterirepertoaarinsa käsittää ohjelmiston suurista kirkkomusiikkiteoksista ja Mozartin konserttiaarioista Sibeliuksen ja Saariahon teoksiin sopraanolle ja orkesterille.

Pia Freund kantaesitti Lotta Wennäkosken monodraaman Lelele Musica Nova -festivaalilla Helsingissä helmikuussa 2011. Syksyllä 2011 sama teos esitettiin Varsovan syksy -festivaalilla.

Pia Freund voitti Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 1992, Mustakallio -laulukilpailun vuonna 1991 ja Kangasniemen laulukilpailun vuonna 1991. Hänet on palkittu myös Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinnolla ja Sibelius-seuran Sibelius-palkinnolla. Pia Freund on tehnyt lukuisia levytyksiä sekä televisio- ja radionauhoituksia.